tirsdag den 15. april 2014

Johannes Baun nye redaktør på WA Bøger

- han kommer fra litteraturvidenskab og Rosinante & co. og Kristeligt Dagblads Forlag, gode steder i verden, og jo især Rosinante der er et godt LITTERÆRT sted, så hey, everybody, en litteraturredaktør, der er litterat, sådan en har der ikke været siden Thomas Thurah, og han ser absolut rar ud, her er billede og præsentation fra Kristeligt Dagblad, 2008:



Et sjældent organisatorisk overblik kombineret med en menneskelig varme og et sikkert boldøje! Skal man tro de mennesker, der kender og har arbejdet sammen med 31-årige Johannes Baun, så har Kristeligt Dagblad skudt papegøjen ved at få ham som chef for avisens nye satsning, Kristeligt Dagblads Forlag. Tillykke med ham, han får ting til at ske, lyder det.

Johannes Baun kommer fra en stilling som forlagsredaktør på Rosinante&Co, hvor han de seneste fire-fem år har stået bag et bredt program af både skøn- og faglitteratur. Blandt andet har han relanceret en række litterære klassikere, ligesom han har udviklet forlagets linje inden for kristne og kirkelige udgivelser. For sin sikre tæft for at vælge de rigtige manuskripter til udgivelse modtog han i 2005 Forlæggerforeningens Jubilæumslegat, der betegnes som branchens talentpris.

I den kulturradikale forlagsverden er personer med en stærk forankring i den kristne tro et forholdsvis sjældent syn. Sådan en er Johannes Baun. Ingen har dog nogensinde hørt ham missionere over frokosten, derimod bruger han sin store viden om kristendommen aktivt til at afkode de mange af tidens bøger, der beskæftiger sig med eksempelvis gammeltestamentlige emner.

Han betegnes som en særdeles flittig og målrettet ledertype, der ofte bliver utålmodig, når tingene ikke rykker hurtigt nok, og som er mere individualist end holdspiller. I fritiden har han også valgt at kaste sig over individuelle sportsgrene, hvor han kan gøre brug af sit gode boldøje. I ungdomsårene var det tennis og badminton. Nu nyder han jævnligt at spille squash med en af sine gode venner. Irriterende nok for modspilleren vinder han som regel med et overskud, der gør ham i stand til altid at rose vennens spil.

I det hele taget kerer han sig om andre mennesker. Han betegnes som en lyttende og varm person, og så har han en underspillet humor, der kan få de helt store grin frem hos dem, han fortæller sine historier. Med en næsten klæbeagtig hukommelse kan han gengive detaljer i eksempelvis komedieserien ”Klovn”, så de fleste må overgive sig.

Johannes Baun blev født i Århus i 1976 som den anden i en søskendeflok på fire. Begge hans forældre er teologer, og familien har flyttet lidt omkring i det øst- og sydjyske, så barndomsårene er dels tilbragt i Christiansfeld, dels i Børkop. Han er student fra Rødkilde Gymnasium i Vejle i 1995 og flyttede herefter til hovedstaden for at læse litteraturvidenskab. I 2003 blev han cand.mag. fra Københavns Universitet og efteruddannede sig i årene efter i Forlæggerforeningens regi.

Det frivillige arbejde har altid fyldt meget i Johannes Bauns liv. Siden 1997 har han holdt flere end 100 foredrag i kirker og sognegårde, og han har løbende produceret skrifter til kirkelige medier. I 2004 kom han i bestyrelsen for Kristeligt Forbund for Studerende, og i 2006 blev han valgt til formand og dermed øverste ansvarlige for det landsdækkende kirkelige arbejde blandt gymnasiaster og studerende.

Også i fritiden fylder bøgerne imidlertid godt op. Det er en passion for ham at læse. Men han kan også sagtens lokkes af en god film. Til favoritterne hører Martin Scorsese og brødrene Coen. Lige nu glæder han sig usigeligt til, at sidstnævntes film ”Ikke et land for gamle mænd” får premiere i Danmark i næste måned.

Johannes Baun er gift med Lise, der er lærer, og far til Kalle på fem måneder.

3 kommentarer: