lørdag den 2. november 2013

Vinderbog findes desto mere

Bibliotekerne er heldigvis i gang med at anerkende, at Kristian Byskovs Mitose, det udløste den ene halvdel af debutantprisen Munch-Christensens Kulturlegat (men alligevel ikke blev longlistet (og derfor heller ikke shortlistet) til Bogfoums Debutantpris, for det skal forlagene, også mikrobesmå, avantgardistiske enmands-forlag, selv sørge for), faktisk findes, rapporterer en bibliotekar i felten: 

Og så er der netop kommet gang i salget af Mitose til bibliotekerne. DBC har nu lavet fuld katalogisering og lektørudtalelse og dermed bliver alle biblioteker opmærksomme på bogens eksistens (...) når bibliotekerne sidder og tager stilling til indkøb bliver de også gjort opmærksomme på anmeldelse på Litteratursiden og på din anmeldelse og får et direkte link til den på infomedia.

Her lektørudtalelsen, der lægger spøjst meget vægt på genre-identiteten (jeg synes jo klart, bogen er læselig for andre end sci-fi-fans, eftersom jeg ikke er sci-fi-fan - og jeg tvivler meget på, at Byskov har skrevet INDEFRA et genrerum, han har snarere fra sit VILDTVOKSENDE billedkunstneriske/hybride udgangspunkt skrevet sig IND I genrerummet) og får fortæller-identiteten underligt galt i halsen (han er IKKE kvinden i halvtredserne):

Byskov, Kristian
Mitose (2013) - BOG
Anvendelse/målgruppe/niveau
Science fictionfortælling til dyrkerne af genren
Beskrivelse
Grøn/hvid forside med titlen, genren og forfatternavn i en slags futuristisk times new roman-font og bagsidetekstens "Mitose er en bio-cyborgisk fortælling om verden efter katastrofen, om cirkulære systemer og om virkeligheden ude af proportioner" indrammer fint indholdet. Fortællingen er 120 sider, hvilket vil passe fint til de mange sci fi-læsere, der foretrækker kortere fortællinger eller noveller, som genren traditionelt ofte udfolder sig som. Historien er fortalt i jeg-form, hvilket er med til at understrege fornemmelsen af ikke helt at vide, hvad der egentlig foregår i det sammenbrudte samfund, som fortælleren befinder sig i. Der er en god dosering af futuristiske elementer og dystopi og fokus på dyrkning af alger, efter at civilisationen er brudt sammen. Fortælleren viser sig at være en dansk kvinde i halvtredserne men kunne lige så godt være en hvilken som helst anden rodløs og søgende overlevende. Løbende udviskes grænser mellem krop og maskine og til sidst smelter alting på en måde sammen. Forfatterens debut
Sammenligning
Science Fiction Cirklens udgivelser falder mest for som sammenligningsgrundlag i forhold til Mitose. De udgiver både nyskrevet, dansk sci fi og oversatte og nogen gange glemte klassikere, og denne lægger sig fint i sporet med dansksproget, nyskrevet science fiction
Samlet konklusion
Dansk sci fi til genrens læsere af debuterende forfatter. Lille i formatet og med genrens karakteristika i form af overlevelse i et post-katastrofe samfund
Lektør: Sanne Caft

2 kommentarer:

  1. Bogforum i Bella Center, fredag 8. oktober Kl. 14:30

    Lars Bukdahl i samtale med Hassan Preisler og Kristian Byskov, årets modtagere af debutantprisen Munch-Christensens Kulturlegat.
    Bellascenen

    SvarSlet
  2. Mitose, - som jeg har læst, skal jeg lige bemærke, reklamerer jo for sig selv for sin egen genre-identitet på forsiden, så man kan vel ikke være i tvivl om, at der er tale om en Science-Fiction roman. Men Science-Fiction-genren som sådan har altid været god til at blande sig med andre genrer, bare tænk på "Drømmer androider om elektriske får?" - måske efterhånden bedre kendt under sin filmtitel: "Blade Runner" - der rask væk blander andre genrer ind som f.eks. kriminalromanen. Eller hvad med "1984" af Orwell der jo ikke kun er Sci-Fi men også samfundssatire osv.

    SvarSlet