søndag den 5. april 2015

Den bedste hævn er helt ærligt skamrosende mindeord



Klaus Rifbjerg er død.
 83 år gammel men aldrig forældet - stemmen i dansk litteratur, der ifølge lyrikanmelder på Weekendavisen, Lars Bukdahl, tog det danske sprog og sparkede det ind i det 20'ende århundrede.
- Han er jo en af de helt store i dansk litteratur. Det kan man også være, hvis man kun udgiver en lille bitte digtsamling, hvis den bare er god nok - men Klaus Rifbjerg var også en stemme, der aldrig holdt mund. Så han var både en af de stærkeste forfattere, vi har haft - men han var også en af de synligste og mest højlydte, siger Lars Bukdahl.
Og Rifbjerg har arbejdet på at være synlig til det sidste - han holdt aldrig op med at skrive.
9. april 2015 udkommer Rifbjergs helt nye novellesamling 'Besat' på forlaget Gyldendal - en række af fortællinger, der alle foregår under eller har tråde til besættelsestiden.
- Det vilde er at have siddet her i weekenden og skulle anmelde ham til næste uges avis - og opleve ham så vild og livfuld som nogensinde, siger Lars Bukdahl.
- Det er det, der har været så uretfærdigt overfor alle de andre forfattere. For ikke bare havde han den der ekstreme produktivitet. Niveauet var der også - i hvert fald i hver tredje eller fjerde bog - men det er også en god statistik, når han næsten udgav lige så mange gange om året, siger Lars Bukdahl.
- Han er en af dem, der har betydet aller mest. Hvis man skal lave noget, der ligner en overdrivelse, men ikke er det, så var det ham, der gjorde dansk litteratur moderne. Der omkring 1960, hvor det stadigvæk var sådan lidt lilleputagtigt, og dansk posi var små rimede digte, der handlede om gråvejr og melankoli. Han tog det danske sprog og sparkede det ind i det 20'ende århundrede, siger Lars Bukdahl.
Men selvom Klaus Rifbjerg var stemmen, der aldrig holdt mund - så er Bukdahl ikke overbevist om, at de yngre danske forfattere i dag læser ham lige så meget, som hans forfatterskab fortjener.
- Jeg tror, de læser man for lidt, fordi han blev den der dinosaurus, en mammut, der stod og brølede i baggrunden. Men de skulle tage og læse ham nu, mener Lars Bukdahl og anbefaler gennembrudsværkerne fra 60'erne som 'Konfrontation', 'Og andre historier' - men også bare at gå på jagt i Rifbjergs omfattende produktion, omfatter op mod 170 romaner, digtsamlinger og novellesamlinger.
- Selv i de svageste af hans bøger er der de 30 linjer, den ene side, der bare står og gløder, siger Lars Bukdahl.
Og som samfundsdebattør var Rifbjerg ikke mindre skarp.
- Han var fantastisk til at være ond, til at fornærme. Han kunne i den grad få sagt nogle grovheder, så de stod og blomstrede og folk ikke kunne komme over det, siger Lars Bukdahl.
- Han lød som ingen andre. Der kommer et hul, som ingen andre kan udfylde.
Se hele interviewet med Lars Bukdahl over denne artikel.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar