mandag den 9. februar 2015

I er så fulde af bullshit, likers, når I ikke fatter I er fulde af magt

Noget, Asger Schnack i en eller anden hellig hippienaivitet ikke fatter - og som jeg tænker er årsagen til hans CHOK over min "stalken" hans poetiske smag - er, at han udøver hardcore kritisk-kanonisk  magt, hver gang han, som en af de allersynligste poesientusiaster, nævner og hylder og på sit forlag udgiver og til antologier udvælger digtere, fordi der hele tiden er digtere, han IKKE nævner og hylder og udvælger og udgiver. Men den naivitet deler til enhver tid flokken af yngre digtere og litterater og litteraturinteresserede, der hver gang de liker, men jo især når de nævner og hylder og til hit/generationslister, blogs, bogudgivelser, antologier, oplæsninger udvælger digtere og IKKE udvælger digtere, udøver magt. Den magt kunne FOLK godt tage at være lidt mere opmærksomme på og bevidste om, fordi den modsat formel (fx dagblads)kritiks explicitte magtudøvelse (OK, her er der også magtnaivister, især i akademia) jo lader som om, den er helt hinsides magtsprog i bare sådan en glad, positiv, mere eller mindre venskabelig (klike-lun) inklusion (hvilket nemlig opløser forpligtelsen til nysgerrighed overfor det hele felt (af fx "UNG" litteratur)) - og tage at være lidt bedre til at diskutere og bare acceptere diskussionen af. Inden de bliver lige så ekstant blinde for eget powerplay som Asger Schnack, der i sin tid tillod sig at blive smækfornærmet over, at man overhovedet kunne finde på at diskutere hans og Lilian Munks Rösings (i Klougarts dobbelt-tilfælde extremt diskutable) nomineringer til Nordisk Råds Litteraturpris. EVERYONE'S A CRITIC, mere end nogensinde, fat det og tag det på jer med fucking åbne øjne.

2 kommentarer:

  1. hm hm Lars "forpligtelsen til nysgerrighed overfor det hele felt" - ok formulering, men har hidtil været ikke så lidt i tvivl om, hvorvidt dette er din egen målsætning for redaktionen af Hvedekorn? Det er ikke min 'oplevelse' - men jeg er enig i målsætningen!

    SvarSlet
  2. Det er da min målsætning - og det enormt svære er jo at bevare sin kritiske sans på en total åbenheds og vid rundhorisonts vilkår; men du kan i og som praksis i et ethvert nummer af Hvedekorn finde enormt forskellige tekster fra enormt forskellige mennesker (selvfølgelig vil der være flest fra unge mennesker der bor i københavnsområdet) - hvis vi bare tager nr. 3 kan du sammenligne bidragene af Sternberg, Keld Ajander, Hans Karup, Peter Løhr og Birgit Munch, hvoraf kun Sternberg kan siges at være en smule inde i en miljøvarme (han har usmart ikke gået på forfatterskolen) - vildt varierede hoveder og poesier dér. WA er en anden, mere blakket sag, dér bestemmer jeg ikke suverænt (selvom jeg forsøger på det), det gør jeg på Hvedekorn.

    SvarSlet