søndag den 27. marts 2011

Ansøgning om samvittighedsudjævning

ÅH, hvor inderligt irriterende at sidde stadig pænt pjaskvåd til Kritikerpanel i Literaturhaus i torsdags og høre på mine universitetsansatte kolleger først klynke - det tog Marianne Stidsen sig af: der er ingen tid til at forske og formidle, derfor producerer de så få litterære artikler (til fx Den Blå Port) og slet ingen monografier - og så patronisere - da jeg undrede mig over, hvorfor så få litterater blogger, påpegede først Tue Nexø, at det krævede forfærdelig meget tid, hvis det skulle gøres ordentligt, og det kunne man jo tydeligt se, at jeg ikke havde, forfærdelig meget tid altså (MEN JEG PRØVER, TUE råbte jeg ind i mikrofonen), og så udtalte Erik Skyum noget vedkendt "patroniserende" om vistnok overfladiskheden i (mit) bloggeri, som jeg derfor slet ikke var i stand til høre efter, og så var seancen ovre omsider, og jeg kunne dryppe ned til baren efter en påskebryg fra Thisted - men endnu mere generer det mig, at jeg intuitivt prioriterer bloggeriet, der læses af NOGEN (i går 821), der også er unge, højt, hvis ikke højest, men har så frygtelig dårlig samvittighed over det, i forhold til bestilte/ubestilte litterære artikler og monografier, som læses af INGEN - avisskriveriet indgår ikke i dette samvittighedsregnestykke, for det er et job, jeg får penge for, bloggeri og artikel- og monografi-skriveri er begge ubetalte praksisser - ikke fordi jeg ikke også i mit intuitive hjerte og mit reflekterede sind mener, at det giver sin SÆRLIGE mening at skrive artikler og monografier for ingen, men hvor ville jeg ønske, at helst den dårlige samvittighed helt opløstes, og hvis det ikke lader sig gøre, og det gør det nok ikke, takket være Luther, at den så blev lidt mere jævnt fordelt på bloggeri og artikel- og monografiskriveri, således at det ene ikke bare var ren lyst og det andet (i hvert fald på forhånd) ren pligt.

8 kommentarer:

  1. Jeg er ikke enig i dine måder og din haveriske attitude i forhold til hvad væsentlig poesi er og hvad ikke, men jeg synes det er fedt, at du er her. Du er åbenlyst begavet, vidende, og oppe på at irritere etablissementet til at afdutte sig selv. Du behøves - og din blog er et væsentligt indslag.

    Lad de der tørvetrillere begrave sig selv. Det klarer de fint. Din blog er et tydeligt tegn på det. De har IKKE fattet, hvad en blog er, men du har med snart 1000 indlæg skrevet dig tydeligt ind på, hvad netop en blog kan bruges til: Fremstillingen af et menneske, der har noget på hjerte.

    ENKELT. LIGETIL. ENDELØST REKTANGULÆRT.

    SvarSlet
  2. "Fremstillingen af et menneske, der har noget på hjerte."

    Ahr, det er sgu da dét! Det er personkulten, de ikke bryder sig om. De vil have, at du skal blive ved med at lege akademiker til køerne kommer hjem og Titanic kan være en selskabsleg.

    Synd for dém. Men hvad ER det dog, de er nødt til at bruge deres tid på? Undervisning? Er det ikke dét, de er ansat til?

    SvarSlet
  3. Jeg er blevet meget glad for blog-universet. Jeg har haft min egen blog siden november og synes det er en fin måde at kommunikere på. Desværre har jeg også opdaget at utrolig få mennesker skriver på min blog, altså efterlader kommentarer, kritik eller lignende. Dette frustrerer mig ret meget. Jeg vil i sagens natur gerne kommunikere med andre, og jeg har ikke oprettet bloggen for at praktisere envejs-komminikation... jeg kan dog se at det samme gør sig gældende på mange andre blogs, så jeg tager det ikke personligt :)

    SvarSlet
  4. Hvis man også kunne få ind i regnestykket, at mange kritikere også underviser i litteratur eller på anden måde optræder irl med at mene noget om litteraturen, og at det også betyder noget for nogen, og derfor også skal passes, så bliver samvittighedsregnestykket måske så indviklet, at man helt må opgive det. Og så er problemet løst, voila.

    SvarSlet
  5. Hvad er "at blogge ordentligt"? Er det at få et blogindlæg til at ligne en videnskabelig artikel? Dvs. eliminere bloggens særlige karakter af medie for personlig spontanitet? Hvis det er "at blogge ordentligt", er blogmediet vel bare en dårlig erstatning for et litterært tidsskrift. Hvorfor ikke glæde sig over det særlige, man kan med en blog?

    SvarSlet
  6. jeg kom for sent til at se det med vandet, men jeg hørte lige det med konflikten mellem akut reaktion og grundig refleksion, og så vil jeg bare lige sige: AKUT REFLEKSION findes

    SvarSlet
  7. Signe Schlichtkrull28. marts 2011 kl. 10.34

    Problemet er at det er svært at skrive en blog. Det kræver en evne og generøsitet som de færreste af os har. De fleste bloggere tænker i cost-benefit-termer, og det er døden i det medie. Derfor tror jeg, at det på mange måder er ligeså krævende som kunstnerisk virksomhed. Eller rettere sagt: krævende for nogen, men flydende let for andre. Så måske har Tue Nexø ikke tid.
    Jeg læste med enorm interesse Ib Michael/Bukdal-fejden og synes den kom længere ned i diskussionen om hvad der er god og dårlig litteratur end rigtig meget andet.

    Skulle lige til at skrive at det er en skam der ikke er penge i det, men det er måske netop et held.

    SvarSlet
  8. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet