fredag den 7. oktober 2011

2 xtra-anbefalinger (og 2 lette udvidelser)

der ikke nåede med på Kritikerlisten i denne fredags WA Bøger:

Janina Katz: Skrevet på polsk. 52 sider. Rosinante

I hemmelighed har Janina Katz skrevet digte på polsk, nu har hun lykkeligvis afsløret dem, men på dansk jo, og de ligner til forveksling lutter fremragende, kritisk kloge Katz-digte, men hvad nu hvis der alligevel er en polsk ekstra-dirren, vi ikke får med!?

Henning Mortensen: Slottet ved Det Liguriske Hav. 168 sider. Gyldendal

Information syntes dette andet, intrikat sydende bind Mortensens nye noir-serie er søvndyssende selvfedt, mens Politiken og WA erklærer sig effektivt og elegant forført af tidl. embedsmands Victor Seemanns blidt blodige bekendelser, stol på dem! 

- og let udvidede versioner af de to, der nåede med (DEN ENE ER SÆRLIG AKTUEL I DAG ! ... ! ... !)

Hanne Højgaard Viemose: Hannah. 186 sider. Gyldendal

Sjældent at en dansk debutroman har hovedroller til krokokdiller og monstrøse tudser. Men sådan en debutroman er Hannah: "deres gift var stærk nok til at dræbe en hund, de kunne spytte en meter frem for sig." Aggressivt springsk kortlægger den et råt stykke virkelighed: Ungdomsliv på australsk bananplantage. Årets debutantværk?

(som dog debutværket nedenfor, udkommet efter ovenstående var skrevet (til i virkeligheden septembers Kritikerliste, ligesom Katz (ja, særdeles komplekst!), også kan konkurrere om at være/blive)

Bjørn Rasmussen: Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet. 96 sider, Gyldendal

”Meget tidligt i mit liv var det for sent.” Sådan lyder en af de første sætninger i Bjørn Rasmussens TNT-talentfulde debutbog, og at det ikke nogen resigneret sætning, men snarere en krigserklæring, mod hjemstavnen Lemming, kønsidentitet med meget mere, beviser resten af den for alvor og ret meget sjov totalkrigeriske skrift.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar