mandag den 16. juni 2014

Krise i læsekollektiviteten?

HUSKER DU AT DELE DIN WEEKENDAVIS?

Jeg faldt over en kriminalistisk artikel på journalisten.dk fra januar, her første del:

Der var tilbagegang over det meste af linjen, da avisernes månedstal for december 2013 i sidste uge blev frigivet fra Gallup.
Men særligt hos Weekendavisen gjorde tallene ondt. Som det fremgår af Journalistens visualisering af læsertallene, har avisen mistet 39 procent af sine læsere alene fra december 2012 til december 2013. Også hvis man ser på tallene på kvartalsbasis eller per halvår, er der sket et drastisk fald.
Og det kom bag på chefredaktør Anne Knudsen:
»Vi blev noget paf, da vi så tallene. Vi mærker ikke nogen krise, og vi mister ikke oplag. De sidste 20 år har vi ligget stabilt på fem læsere per avis - men skal man tro de her tal, er der pludselig kun tre læsere per avis,« siger hun og tilføjer:
»Det virker usandsynligt, at folk skulle være holdt op med at række avisen over bordet til deres ægtefælle eller give den til deres gamle mor, når de selv har læst den.«
Faktisk kom tallene så meget bag på Anne Knudsen, at hun ringede til TNS Gallup for at høre, om der var sket en fejl:
»Svaret fra Gallup var, at vi er blevet ramt af en statistisk tilfældighed, og at det ligger inden for det statistisk sandsynlige,« siger Anne Knudsen.
Over for Journalisten uddyber direktør for medieafdelingen i Gallup Morten Kromann Larsen. Han understreger, at månedstallene er et pejlemærke mere end de officielle læsertal, der udregnes sjældnere. Det gør en væsentlig forskel, for mens månedstallene baserer sig på interviews med 2.500 personer, er de officielle læsertal baseret på 12.000 interviews over en seks måneders periode.
»Det er to vidt forskellige ting at tale om månedstal og om officielle læsertal. For det er klart, at der er flere udsving, når man taler med 2.500 interviewpersoner, i forhold til når man taler med 12.000. Det er statistikkens love, og det gør selvfølgelig en stor forskel. Derfor tror jeg også, det er meget sandsynligt, at der er en statistisk tilfældighed i tallene for Weekendavisen i december,« forklarer han.

1 kommentar:

  1. Det var et chok for Sixten
    at se sin W.A.
    sætte ild i røven
    på en Sct. Hans-heks

    (også hér...)

    SvarSlet