torsdag den 21. november 2013

Gladiators sabelraslen

Ny rykker forlaget Gladiator brutalt! Lige om lidt udgiver de Josefine Klougarts fjerde roman Om mørke, men jeg må indrømme, at jeg på en helt anden akut og gennemgribende måde glæder mig til de TO nye bøger af Maja Lee Langvad, hendes første siden den nyklassiske debut Hvor er Holger Danske (nok den bog jeg har haft MEST med i foredragstasken de sidste syv år):

Maja Lee Langvad: Find Holger Danske: Appendix, digt, foto
Find Holger Danske: Appendix ligger i forlængelse af Maja Lee Langvads meget roste debut Find Holger Danske fra 2006. En bog, som bl.a. handler om adoption, racisme og danskhed med afsæt i forfatterens egen identitet som koreansk adopteret. Med appendixet føjer forfatteren en ny dimension til sin adoptionshistorie. Appendixet består af lige dele tekst og fotos. På samme måde som i debuten stiller forfatteren en række spørgsmål til forskellige familiemedlemmer, bl.a. til den biologiske mor og den biologiske storesøster. Denne gang er spørgsmålene stillet efter mødet med de biologiske forældre, som også indgår i en fotoserie i appendixet.

Maja Lee Langvad: Hun er vred, digt, vidnesbyrd, dokumentationHun er vred fortæller en kritisk historie om transnational adoption. Med udgangspunkt i forfatterens egne smertefulde erfaringer tegnes et portræt af en adopteret og et adoptionskritisk miljø i Sydkorea. Refleksioner over en opvækst i Danmark blander sig med oplevelser fra en hverdag i Seoul og beretninger fra andre adopterede. Tematisk kommer bogen rundt om en lang række emner som slægtskab, race, køn, krig og globale magtstrukturer. Vreden er omdrejningspunktet i bogen, der rummer mange lag af følelser og en befriende, underspillet humor.

Find Holger Danske: Appendix og Hun er vred udkommer primo marts 2014.

OG

brillant bidske Kristina Nya Glaffeys tredje bog:

Kristina Nya Glaffey: Mor og Busser, romantisk komedie
Kristina Nya Glaffey er satiriker. Familiemønstre, øko-bevidsthed, 68-generationen, ekspertvælde og hverdagens små selvfølgeligheder og kunstnerrollen står for skud. Men det er for så vidt set før. Det er der så mange, der gør i. Vi gider ikke høre mere. Men det mærkelige er, det er aldeles forunderligt, at selv det banale, det allermest trivielle hos Kristina Nya Glaffey bliver nyt. Vinklet igen. Følsomt og intelligent. Her under dække af barnets undrende perspektiv.
Kristina Nya Glaffey kan sit kram, først og sidst. Selve det litterære håndværk. Hun er som en kemiker, der måler alting op dråbevis. - Men en sær tumpe ved navn Bent kommer hende i vejen, og det, som kunne være blevet sterilt, et afsprittet
laboratorium, bliver med Bent – oveni satiren - angstfyldt og grotesk. Billedkunstneren Pernille Kløvedal Helveg har generøst illustreret bogen med 20 grafiske blade.
Mor og Busser. 90 sider. Udkommer i marts 2014

Hvortil kommer hele 3 for mig ukendte debutanter, Ninette Larsen, Jacob Skyggebjerg og Eva Iversen. Og før eller siden, forhåbentlig- og sandysnligvis før, kommer vel også forlagspræsident Hans Otto Jørgensens nye bog. Her står Spartakus Senior. foran Bogforum med sit farligt kampberedte smil, vi forventer ingen ende på svær og trolddom:

2 kommentarer:

  1. !!! Det er nice når der er flow i den her andedam!

    SvarSlet
  2. Jacob Skyggebjerg og Ninette Larsen er the shit. Aflys al anden læsning på udgivelsesdatoerne.

    SvarSlet