fredag den 22. november 2013

Elskerindetriotricket

Det passer ikke, at der kun er 1 ny ting (for mig) i Henrik Palles kriminelt søvndyssende Dan-Turèll-bog, DT, som jeg mildest talt skeptisk anmelder i WA Bøger i dag, nemlig billedet af Fede Arne og hans mor - der er også denne herlige begyndelse på et interview i ungdomsbladet Go' (alenlang, dybt digresserende optakt til inteviewet, men så vidt jeg kan se intet årstal, velsagtens er det fra 1974, geniale Karma Cowboy's år);i 1980 gentog F.P. Jac i B.T. påstanden om de 3 elskerinder/hustruer pudsigt nok - interviewets overskrift:

GRATIS KUNST OG KULTUR MED NOSSER I

Han har prøvet alt, hvad der er værd at prøve. Mescalin, amfetamin, hvilket som helst narkotikum og han har prøvet det. Hans tilnavn er Mr. LSD. Han har 3 elskerinder på samme tid, og han drikker, så man mistænker ham for at være i besiddelse af en galvaniseret lever. han er digter og forfatter, foredragsholder, han bliver lejet ud som talemaskine og discjockey. Han har rejst overalt i verden, fløjet direkte fra Grønland og til det sorte Afrika, Han har skrevet aldeles uforståelige digte (eller hvad 200 siders ord-kaos ellers kan kaldes), sætninger revet ud af deres sammenhæng, fra kogebøger og kriminalromaner. Og er nu begyndt at fremtrylle de mest banale dansktoptekster.

6 kommentarer:

  1. Selv blev jeg skræmt fra vid og sans af den forfatter, som jeg aldrig havde hørt om før, da jeg læste netop den artikel i Go' Magazine, og ja, det passer godt med 1974. Faktisk troede jeg i lang tid, at denne Mr. LSD med de tre elskerinder var et fænomen, Go' havde opfundet på samme måde, som tegneseriebladet Gru fra samme forlag havde skabt brevkassemonstret Fætter Maddike. I 1976 læste jeg DT's kronik om Anders And i Politiken, bladrede tilbage i mine ungdomsblade og indså, den var skrevet af selvsamme Mr. LSD, der åbenbart spændte vidt, og så var det af sted til biblioteket, og jeg var ikke længere (helt) så bange, selvom han stadig forekom frygtindgydende, blandt andet frygtindgydende god og frygtindgydende produktiv.
    I en publikation om forlaget Interpresse, der udgav Go', står trykt et af de digte, DT fik trykt i bladet. Jeg husker det ikke fra andre steder, men jeg kan sagtens huske forkert eller ikke have læst netop den bog, det stod i. Her er et link til publikationen om Interpresse, der ligger som pdf på nettet:

    http://issuu.com/dz.grafik/docs/ipbog_reduceret

    Digtet står på side 47 og lyder sådan her:

    LOU REED

    Onkel Lou som er så slem
    lokker børn med rocksang hjem
    Onkel Lou som er så fæl
    viser os sin sorte sjæl

    Onkel Lou som er sadistisk
    virker tem'lig realistisk
    Selv når Wild Side blir lidt tåget
    får han knapper ud af showet

    Onkel Lou med onde stoffer
    bringer gerne nok et offer
    Hans depravation er skøn
    skaffer ham en helt pæn løn


    SvarSlet
  2. Lissom for Bo var interviewet og især de medfølgende fotos i Go også mit første møde med Dan Turèll. Jeg var 11-12 år gammel og boede i et parcelhus i provinsen og syntes, ham digteren var mærkelig og lidt ulækker.

    SvarSlet
  3. Tak for førstehånds-Go'-oplevelser til Bo & Peter! Og det bedste danske Lou-digt ever (som vistnok står i en af de små rim-samlinger - i min flyttekasse)

    SvarSlet
  4. Og go' mening i at Dan kom i Go' i stedet for Ta'

    SvarSlet
  5. ALICE COOPER

    Alice Cooper er en heks
    selv forhekset mest af
    checks
    Han ka' godt li' hals og hug
    det er fand'me ikke kruk

    Så han gir den hele armen
    gang i gru'n og
    helvedslarmen
    bål og brand og svovl og
    pest
    transvestitter og incest

    Og han véd han ikke kokser
    og han véd han ikke kuller
    for han sér hans bankbog
    vokser
    og får fler' og flere nuller

    Turell


    fra GO nr 81 (ca 1974)

    I nr. 66 kan man læse at Walkers vampyr-LP er blevet en del
    forsinket, men skulle være på markedet i april.

    do

    SvarSlet
  6. Sjovt som Go'-Turell er optaget af stjernernes indtjening:-)

    Nå, jeg googlede mig frem til, at Onkel Lou-digtet blev trykt i:

    Ezra Pund/ William S. Burroughs/ Lou Reed. 3 Medie-Montager, Swing 1975

    En vigtig bog, jeg lånte et par gange i sin tid, men desværre aldrig har ejet. OG jeg fandt ud af det, fordi Onkel Blogdahl tidligere har bragt digtet i anledning af, at Lou Reed fyldte 70:

    http://bukdahl.blogspot.dk/2012/03/tillykke-med-de-70-fra-onkel-d-til.html

    Og det er ikke så længe siden, men det føles sådan alligevel, fordi Lou er død.

    Fætter Maddike var egentlig en amerikansk tegneseriefigur, der indledte fortællingerne i "Gru"-bladet. Crypt-keeper hed han. Men den ret legendariske redaktør Uno Krüger fordanskede ham til Fætter Maddike og gav ham sin egen brevkasse:

    http://comicwiki.dk/wiki/Gru

    Og her link til et billede af Fætter Maddike:

    https://www.facebook.com/Grusomt





    SvarSlet