torsdag den 6. juli 2017

Dramatisk lidt tjek på Jokum og Line

Forbandet hjemløs værkkategori, dramatik! Ikke så svært (hvis udgivelserne ikke er hyper-små) at få styr på digteres og prosaisters værker, man kan altid tjekke igennem hos biblioteker, men når man vender sig mod de dramatiske, ikke-bogopsamlede værker; DER FOR FANDEN IKKE ER MINDRE LITTERATUR, fra dramatikere, DER FOR FANDEN IKKE ER MINDRE FORFATTERE, der (som alle mulige andre forfattere) ikke har hjemmesider eller opdaterede Wikipedia-sider, som det er tilfældet med mine to yndlingsdramatikere (DVS. TO AF MINE YNDLINGSFORFATTERE BARE), Line Knutzon og Jokum Rohde (hvis dramatik en lang overgang rimelig samtidigt med udgivet af det lille forlag Drama, det bliver de bare ikke længere), så er det (personligt) frustrerende og (principielt) skandløst så besværligt det er at udarbejde en simpel værkliste.

Her er efter flere timers omkringbladren og -klikken mit forslag til en Knutzon-liste og en Rohde-liste over værker fra og med 2004 (da Generationsmaskinen udkom), men de er garanteret ikke komplette (eller korrekte (og helt kokset er det med de dobbelte årstal for teaterpremiere og bogudgivelse), så suppler meget gerne, teatralske blog-læsere: 

-->
Line Knutzon: Guitaristerne, 2006, Måvens og Peder får samtalekøkken, 2006, Måvens og Peder på Herrens Mark, 2007,  Guitaristernes jul, 2008, Hamlet og Romeo og Julie, 2009 Håndværkerne, 2009, Birkehytten, 2010 (ikke i bogform), Gøngehøvdingen, 2010 (ikke i bogform), Viggos problemer med problemerne, 2012,  Juleferie på Nøddebo Præstegård, 2012 (ikke i bogform), Lille Allan og dobbeltgængerskolen, 2013, Lille Allan – den menneskelige antenne, 2012, Det andet hold, 2013 (i Unge spiller teater, 2013), Frit Flet, 2014 (sammen med Naja Marie Aidt og Mette Moestrup), Gruppe 8. 2014 (delvist trykt i Frit Flet), (Shakespeares samlede værker, 2014 (fordanskning) (ikke i bogform)), Danmarkshistorien på halvanden time, 2016 (ikke i bogform), Heksemutter, 2016 (ikke i bogform), Syng dansk, 2017 (ikke i bogform)

-->

--> --> Jokum Rohde: Lövenlandet, 2005, Århundredet, 2005 (ikke i bogform), Thor: Ultima Ragnarok, 2005 (i bogform 2007), Karnevalsmordet, 2006 (ikke i bogform), København – Con Amore, 2006 (sammen med Søren Ulrik Thomsen), Sally-Stina-skriget, 2008 (ikke i bogform), Rød Oresti, 2008 (i bogform 2008), Darwins Testamente, 2008, De tre musketerer, 2010 (ikke i bogform), Manson, 2011, Hvem myrdede Regitze Rio/ Søvngængeren, 2011, Har-har-har De set min kone?, 2012, (ikke i bogform) Robin Hood, 2013 (ikke i bogform), Vinter-UFO, 2015 (e-bog), Djævlen i Karla Strauss, 2015 (ikke i bogform), Kong Arthur, 2016 (ikke i bogform), Trianglen, 2016, Sidste diligence fra Lykkens By, 2016 (ikke i bogform), Dukkelise, 2017 (ikke i bogform) 

Og så har alle de stykker, der ikke er i bogform, at komme det snarligst! Vi har brug for dem! 

- undervejs i listearbejdet faldt jeg over disse 10 leveregler, som Line bidrog med til bladet IN sidste år:

"10 leveregler:
1. Vær forsigtig med at tro, at de regler og gode råd, du synes virker for dig, også virker for andre. Lad dig inspirere af andres liv, men lad dig ikke forføre af andres synspunkter, heller ikke mine. Man kan godt være kritisk uden at være et dumt svin.
2. Snob ikke opad. Snob ikke nedad. Vær dig selv, og vær snobbet med det.
3. Hvis du har rynker og slap hud, er det, fordi du ikke er død som 45-årig. Folk over 45 år taler ustandseligt om deres rynker. Jeg tumler p.t. med en plan om at lave en klinik, hvor jeg fjerner folks rynker ved slet og ret at slå dem ihjel (mod at jeg arver en fjerdedel af, hvad de ejer). Du er velkommen, når jeg åbner, så løser jeg problemet for dig. Med andre ord: Vær nu glad eller bare ligeglad du kan ikke være andet bekendt.
4. Skam dig ikke over et eventuelt manglende sexliv. Lige så mange glæder der er ved at have et sexliv, lige så mange glæder er der ved ikke at have et.
5. Stræb ikke efter at blive den rigeste på kirkegården. Der er i forvejen en benhård mobbekultur blandt døde, og det går særligt ud over dem, der tog de største formuer med sig i graven. De bliver grinet af fra morgen til aften.
6. Elsk teenagere. Tal med dem. Spørg dem om noget. Fortæl dem noget. Vis dem noget. Giv dem noget.
7. Kig på verden. Den laver teater for dig hver dag. Alt lige fra politik, TV Avisen, kongehuset og -aktuelle debatter- til Danske Bank er skuespil, som andre -opfører- for dig i nøje udvalgte kulisser og sirligt udvalgte kostumer med sjuskede manuskripter. De vil så gerne have din opmærksomhed og have dig til at tro på, at de er virkelige. Men det er de ikke. Det er teater. Tro mig. Jeg er selv dramatiker og ved, hvad jeg taler om.
8. Elsk et dyr, hvis du har praktisk mulighed for det. Et dyr hjælper dig til at få øje på alt muligt, du havde glemt og ikke vidste.
9. Uddel ros. Jeg elsker at få ros. Derfor leder jeg altid efter noget at rose andre for. I et snedigt håb om, at de så vil rose mig tilbage. Det er en win-win-situation.
10. Man siger, der er én (kæreste) til alle. Det er der ikke. Jeg bliver altid i dårligt humør, når folk siger det, og jeg siger det aldrig til andre. Hellere leve i et oplyst rum end henslæbe sit liv i en romantisk ørken uden vand."

1 kommentar:

  1. De fedeste tragedier er dem, hvor hovedpersonen dør af grin over sig selv.

    SvarSlet