Til lykke til os med Halfdan
HYLDEST: Halfdan Rasmussen har skabt vrøvlets DNA, lød det blandt andet ankerkende i aftes på Kulturværftet, da den store poet og filantrop, Halfdan Rasmussen blev fejret på 100 års dagen for sin fødsel.
af Dorte Møller Rasmussen
HELSINGØR: Han var ganske vist født på Christianshavn som søn af en rullekone, men Helsingør føler, han er deres, for han tilbragte en stor del af sit 87-årige liv i Saunte. I går ville han være fyldt 100 år, og det blev fejret festligt og fornøjeligt -først i Værftets hal 14, hvor 650 børn sange et udpluk af hans elskede sange, og i aftes på Kulturværftets store scene, hvor der var en slags familiefest. Halfdans to børn, Iben og Tom Nagel Rasmussen og barnebarnet Johan Poher Rasmussen medvirkede blandt andet sammen med aftenens festtaler, litteraturkritiker, forfatter og Halfdan-fan, Lars Bukdahl.
Og som formanden for Kultur-og Turismeudvalget, Henrik Møller, sagde i sin velkomst -Vi betragter jo Halfdan som vores, selvom vi godt ved, at han er allemandseje.For hvem har »Tulle der tog til Tikøb«, »Julemanden der kører til, Julebæk«, »Jeg der har bopæl i Hornbæk« eller »Jeg vandrer i skoven ved Gurre« -det har vi, fastslog Henrik Møller -ikke uden en vis stolthed.Søren Launbjerg var den der kædede aftens indslag sammen og spillede for til fællessangene »Noget om helte«, »Noget om kraft« og »« Noget om billigrejser«. Og han var den, der fik publikum til at puste 100 imaginære lys ud i den imaginære fødselsdagslagkage.
Lars Bukdahl hæftede sig ved, at Halfdans ABC er solgt i en million eksemplarer.Hans børnerum taler direkte kildrende til børn, og så er han en alfabet-mester.
Bukdahl nævnte, at børnerimene i første omgang var skrevet til Iben og Tom.Det var ikke altid Halfdan og børnenes mor Esther, var oppe om morgenen, når børnene skulle i skole. Men aftenen forinden lagde de en tegning fra Esther og et rim fra Halfdan i madpakkerne.-Heldigvis gik de ikke til der, men nogen fik dem samlet og sendt til et forlag.
-Tak til rullekonen, som bragte ham til verden -og til lykke til os med Halfdan, lød det fra aftenens festtaler.Det var i det hvide hus på Tycho Jessens Vej 16 i Saunte -med en låge direkte ud i skoven, at familien Rasmussen boede og levede. Og mange af poetens digte tager udgangspunkt i de omgivelser.
Det var også i det hus, Halfdan døde i marts 2002. Barnebarnet Jonas, som har lavet filmen »Noget om Halfdan«, fortalte i aftes, hvorledes familien fik lov til at beholde Halfdan hjemme efter hans død, og midt i stuen lå han i sin kiste, mens hans gamle venner kom forbi til et glas vin og en afsked.
Det er også her i dette hus, at filmen, som vises på Kulturværftet den 18. marts, blev optaget, mens det halfdanske hjem blev pakket ned, inden huset blev solgt.
Hyldesten i aftes var både stilfærdig, eftertænksom, munter, anerkende og taknemmelig.
Omkring 300 deltog i arrangementet, hvor sønnen Tom, der er trubadur, sang en buket af Halfdans elskede viser, som han har sat musik til, og han blev akkompagneret af musikeren Jan Ferslev.
Tom gik hele sin skoletid på Hornbæk skole. Han fik sin første guitar som 13-årig og gik til spil hos den kendte jazzguitarist Helge Jakobsen, som underviste i lokaler på det daværende Helsingør Højere Almenskole på Trækbanen. På tilhører-rækkerne i aftes sad mange af Toms gamle Hornbæk-venner.
Iben Nagel Rasmussen læste flere af sin fars digte op - og sang flere sange - blandt andre en del grønlands-inspirerede.
Og så betroede hun publikum, at hvis Halfdan havde været her og havde oplevet den fatale VM-håndboldkamp forleden aften, så ville han har sagt: -Vi er røde -vi er brune. Vi er fra Helsingør Kommune..Halfdan-hyldesten i går var blot starten på et helt Halfdan-år, som byder på masser af events. Blandt andet bliver der udskrevet en musikkonkurrence, hvor komponister kan sætte nye melodier til de kendte Halfdan Rasmussen-sange. De bliver præsenteret til en gallakoncert på Den Internationale Højskole til efteråret.Allerede lørdag den 7. februar er der kæmpe Halfdan-fest på Kulturværftet.Og så går det ellers slag i slag med forskellige arrangementer.
Halfdan selv betroede en gang sin gode ven Johannes Møllehave, at han selv mente, han havde været usandsynlig heldig som forfatter.
»At skrive er udmærket.At skrive og blive læst er endnu bedre. Jeg er ovenud taknemmelig og lykkelig over, at jeg er blevet læst og godtaget af børn. Det har virkelig betydet alt for mig«. Og også for os -børn og barnlige sjæle. Tak Halfdan!.
(billedet til gengæld er stjålet fra Helsingør Dagblads hjemmeside)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar