mandag den 17. november 2014

Metaforreferatanmeldelse

Lilian Munk Rösing refererer (mindst) 2 metaforer i sin 4 hjerter-anmeldelse af Jens Christian Grøndahls roman Jernporten (min nummerering):

SOM FORSVAR for et liv med kunsten og kritik af middelklassens foretagsomme villalykke finder jeg skolelærerstemmen velgørende. Og det lykkes Grøndahl at give hans dvælende blik på verden en egen melankolsk poesi.

1.
Når han ved gensynet med den første kærlighed registrerer hendes rynker om øjnene som citationstegn, der sættes om hendes smil, så det bliver et citat af hendes ungdomssmil.

2.
Når han som 60-årig fortaber sig i de romerske ruiners forvitrede travertin som knoglerester fra et fortidsdyr og føler sig helt på bølgelængde med den kanonfotograferende kunstnerindes langsomme eksponeringer.

De 2 metaforreferater overbeviser mig ikke om de refererede metaforers påståede vellykkede poetiske melankoli:

Den første er grusom sentimental, men også upræcis; hvis rynkerne sidder om øjnene, er de jo ikke citationstegn om hendes smil (det ville lige præcis smilerynker være), men om hendes øjne og så velsagtens, men det ville stadig være grusomt sentimentalt, hendes ungdomsblik.

Den anden er også håbløst klodset, aftryk af travetrin er en udhuling af ruinen, knoglerester ville være det modsatte: en forstening dvs. en udbuling OVENPÅ ruinen * (men hvorfor skulle der også være knogler af fortidsdyr (hvad er det også for et ord? er dinosaurer for barnligt?) ovenpå en ruin? holdt de gamle romere tyranusauruser som husdyr?)

*
travertin, finkrystallinsk, båndet kalksten, der er dannet, hvor varmt, kuldioxidholdigt vand, som er sivet igennem kalkholdige bjergarter, strømmer ud i kilder eller huler. Det deraf resulterende trykfald medfører frigivelse af kuldioxid og udfældning af calciumcarbonat, oftest i form af mineralet aragonit, som med tiden kan omdannes til calcit.
Travertin er ofte broget i hvide, gule og brune farver og kan vise aftryk af planterester. Det anvendes som bygge- og dekorationsmateriale. Tufa er en porøs varietet. Se kildekalk.

3 kommentarer:

  1. æh, Lars, travertin er en stenart ...

    SvarSlet
  2. wiki har en pæn side med billeder og forklaringer ... æres den som æres bør, Grøndahls metafor fungerer udemærket ..http://en.wikipedia.org/wiki/Travertine

    SvarSlet