mandag den 29. februar 2016

SYND FOR SAVN: DAN TURÈLLS SIDSTE DIGT!


 
Den lå der pludselig på avisen, California Notes, den sensationelle notesbog med Dan Turèlls sidste (som altid omhyggeligt blæk-nedprintede) skriblerier, og jeg måtte ikke tage den med hjem, fordi redaktøren endnu ikke havde fordelt bogen, men til allersidst (før nogle kalenderblade med de sidste aftaler), som proklameret på forhånd af Asger Schnacks forlag, STÅR DET ALLERSIDSTE, ALDRIG FØR TRYKTE DIGT, skrevet til allersidst på Rigshospitalet, og det skuffer vitterligt ikke, ligger i lige linje med alle de små, forfinet pjattede snurrepiberier i den sidste trilogi, den voldsomste, lykkelige rislen løb gennem mig, da jeg læste i én øjeblikkelig fixering og jeg afskrev på en miniature-post-it, som jeg, da jeg kom hjem, ledte efter som en besat i min tegnebog, den havde forputtet sig i et fjernt hjørne, jeg kunne sagtens have lært det udenad, sidstedigtet, men af bar nervøs exaltation glemte jeg det straks, (kommer nu i tvivl om linjernes rækkefølge, måske er linje 1 i virkeligheden linje 2, men hvorfor skulle jeg afskrive forkert? jeg retter, hvis nødvendigt, i morgen, hvor jeg suser ind efter bogen, lige så snart den frigives, og selvfølgelig kan den ikke udleveres til andre end mig):

Talmud
Tålmod

Tilmed

10 kommentarer:

 1. mon ikke rækkefølgen skal være Talmud - Tilmed - Tålmod?

  SvarSlet
 2. Eller: Tålmod, Tilmed, Talmud. Han fortalte mig engang, at han nedstammede fra Hugenotterne, de franske jøder, der flygtede til bl.a. Danmark.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hugenotterne var franske protestanter.

   Slet
  2. Ja, naturligvis, men Hugenotter var det.

   Slet
 3. Måske fra den franske by TÚRELL(E)?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tourelle - lille tårn

   Slet
 4. Rækkefølgen er rigtigt, kan det nu fastslås med bogen i hånden. Digtet er skrevet med rød fiberpen på lille, afrevet, linieret ark. Ingen datering. I pressemeddelelsen skriver forlaget: "Chili Turell har yderligere overdraget forlaget det sidste digt, Dan Turell skrev, et hidtil ukendt digt på tre linjer, som i bogen følger efter dagbogen, og som endelig efterfølges af en blok, Dan Turell havde liggende ved sin seng på Rigshospitalet."

  SvarSlet
 5. Det gør det så lidt mere urytmisk og kryptisk. Men sådan er det. Det var en skam han skulle kradse af så tidligt, han var en hyggelig fyr.
  Husker tydeligt, da han stod med et corny læderhat i mørket neden for Poul Borums lejlighed med Ib Michael og Lean Nielsen, hvor vi skulle op til forfattermøde. Poul læste mest egne (nyskrevne) digte op, som vi andre skulle (lidt modvilligt) beundre. Dernæst fyrede vi en chillum og drak myntete, mens vi skiftedes til at fortælle, digte videre fra en vilkårlig tekst.

  SvarSlet
 6. Men så kom Inger Christensen også lige så stille fra de tilstødende lokaler i den 7 værelsers store lejlighed ind og deltog i seancen. Hun havde en meget fin måde at bevæge sig på: ankomme og forlade os... Men hun var ikke bleg for at fyre en fed. Det var dengang. Hun bagte endog småkager med rød Libanon i og tog det med til fester. Såkaldte love-inns... Sådan var det en tid. Dan var i gang med mange syrede projekter, Ib Michael skrev fine romaner, Lean ligeså... Ib Michael, Niels Lund og jeg startede et rockband: Seeds of Babylon, hvor Ib spillede sølvfløjte, jeg guitar og sang og Niels Lund "kaos", som vi aftalte det.... Og jeg optaget af kærligheden med min dengang nye kæreste Anne Wivel, og skrev Bevidsthedens Have og Trodsige Bekendelser...

  SvarSlet
 7. Jeg har et utrykt håndskrevet digt af JAC med i næste udkant

  SvarSlet