tirsdag den 1. marts 2016

Kristelig bodegareportage

Fra dagens Kristeligt Dagblad, ved journalist Evander Pedersen, smukt navn!:

"Morgenkaffe, pilsnere og Gammel Dansk stod i vanlig stil klar på bordene, og en håndfuld stamgæster havde fundet deres plads på træstolene på værtshuset Diligencen i København.
Det usædvanlige ved denne mandag morgen var, at også litteraturanmelder Lars Bukdahl, direktøren for kulturfestivalen Golden Days, Svante Lindeburg, og yngre lyrikinteresserede mennesker havde bevæget sig ind bag den western-inspirerede træfacade i Korsgade på Nørrebro for at læse Peter Laugesen-digte fra 1970' erne.
Anledningen denne morgen var begivenheden Gamle mænd, gammel lyrik og Gammel Dansk, som er en del af den årlige litteraturfestival KBH Læser, der netop er i gang.
(...)
Mandagens lyriklæsning var arrangeret af Golden Days og er blot ét af omkring 200 litterære arrangementer, der i denne uge finder sted i hovedstaden.
"Arrangementet er en diskussion af, hvad en mand er. Vi tager den hårde, men også klichefyldte side af at være mand ved at rykke ind på et værtshus og servere Gammel Dansk, og så tilsætter vi lidt lyrik. Det passer godt til den moderne mand, som indeholder både den hårde og den bløde side og kan rumme det uden at falde fra hinanden," siger Svante Lindeburg, der håber, at arrangementet har åbnet døren ind til lyrikken for dem, som måske kun har læst ganske få digte i deres liv.
Peter Rønsbo på 51 år var en af de omkring 10 fremmødte stamgæster på Diligencen.
I fredags var han med til et lignende arrangement, hvor der blev læst Dan Turèll, og Peter Rønsbo var så begejstret, at han også deltog på værtshuset mandag, hvor den altså stod på Peter Laugesen. Arrangementerne er geniale, og jeg har hørt fra flere af de andre stamgæster, at de nu pludselig skulle hjem og have fat i deres gamle digtsamlinger, som de aldrig før har gidet læse.
En af de andre mænd, som er over 60 år, fortalte mig, at han altid kun havde forstået prosa, men nu skulle han altså have fat i sin Dan Turèll-samling." Lars Bukdahl bemærkede da også engagementet fra de fremmødte stamgæster. "Jeg kunne frygte, at jeg skulle stoppe poesi i halsen på folk, som ikke var interesseret i at smage på det. Men stamkunderne var enormt lydhøre og deltog i diskussionen på deres egne kaotiske måder, men de var med," siger Lars Bukdahl.
Peter Rønsbo, der indtil for ganske nylig var hjemløs, var en af dem, der benyttede lejligheden til at afbryde Lars Bukdahl for at bidrage med sin fortolkning af digtene.
Det gjaldt blandt andet tolkningen af sætningen " Mamma mia belladonna flop"."Jeg sad og morede mig, fordi jeg vidste, at belladonna er en giftig urt, man kan ryge eller lave te på. Jeg er nede på det lavfrekvente niveau, og lyrik er mere simpelt, end man gør det til. Det kan være fedt at køre lyrikken op, men nogle gange skal man også bare køre det.".

- Nemlig, Peter R!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar