lørdag den 6. februar 2016

Dadaisten Rif

Manifestet "Terminologi" i Konfrontation, 1960

Alle de uartikulerede (men altid omhyggeligt bogstaverede) udbrud/opstød/fnis/grynt/fnys/støn i så megen tekst, men især senere poesi

Avis-collagen Boi-i-ing '64!, 1964 (med hundesporet)
 
Knæk-readymaden ("alle ord, sætninger, meninger er - med visse omrokeringer - hentet i POLITIKEN søndag d. 3 marts 1974" - Kenny Goldsmith forudgrebet med 30 år; men usynlig på værklisten) Den søndag, 1975

Og omsider serien af lyd-prosadigte i Intet sikkert abnormt, 2013 (og bonus-tracket i lyddigt-quizen i AK 24syv)

Endelig (måske - mange værker på bedding endnu!) digtet "Bordtalen" i den nye digtsamling Stemmerne (skrevet guderne (og kun måske Gyldendal) må vide hvornår), der udkommer på mandag:

"Brød: gnnnng.
Smør: vidr.
Fedt: mnjeddd.
Sild: knegitz
Sylte: bløddddrde.
Tunge: ungfv.
Italiensk salat: gyrglegyrgle.
Leverpostej: kovarpfunk.
Øl: Gøøøøfvrrr.
Snaps: Knips.
Ost: fuzriiitamimurf.
Kaffe: tavr.
Småkager: zzzztsss.

Snnnnrrrrsnnnnnrrrsnnnnnrrrrrs.
Gop. "

8 kommentarer:

 1. Klaus Rifbjerg var meget "dadaistisk" på dette tidspunkt (eller måske bare hønefuld, og fred være med det)? På Diamanten er et brev, som han skrev til Gyldendalredaktør Erik Vagn Jensen - her med mine indramninger: "Kære Erik, tak for sidst, for mad og en forbløffende Baune (Baume) du Chateau. Vedlgat (vedlagt) et hefter (hæfte), der skulle kunne indbringen - indbringe - en rimelig pris (fra Gyldendal). Det drejer sig om et kollegiehefte () komplet med noter fra mine dage som eng. stud. samt mss (? manus) til "Konfrontation" og "Portræt" skrevet henholdsvis forfra og bagfra i bogen med poetens egen hånd og rettelser. Vi ses Klaus"

  SvarSlet
 2. TAK! Rolf - og tak for din poetiske kommentar-raptus her på Blogdahl, fandens snurrig måde at gøre comeback på! kh

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved sgu ikke, hvad der går af den gamle, måske præsenilitet, men jeg skriver så blodet flyder, og håber at udgive et større digtværk næste år, når jeg med skam og melde bliver 70.

   Slet
  2. Jeg ved sgu ikke, hvad der går af den gamle, måske præsenilitet, men jeg skriver så blodet flyder, og håber at udgive et større digtværk næste år, når jeg med skam og melde bliver 70.

   Slet
 3. Jeg har et Rifbjerg/Turell spørgsmål jeg håber du kan/vil svare på. Måske det ikke er det rigtige sted at placere et sådan spørgsmål, men nu prøver jeg alligevel her. I Turells digt "For meget, mand (det er ikke let)" fra 1979 står der følgende: "det er ikke let at være Dronning Margrethe og skulle åbne en udstilling hver dag
  og så begynder Klaus Rifbjerg ovenikøbet at drømme om en". Jeg har forsøgt at finde frem til hvad det er for en tekst af Rifbjerg (for det må jo være en af hans tekster) som Turell her henviser til. Og jeg har også læst i Rifbjergs åbne brev til dronningen. Jeg troede helt bestemt at finde noget der, men jeg syntes ikke der står noget om at Rifbjerg har drømt om dronningen. Kan du hjælpe?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej, jeg tror ikke det er en bestemt Rifbjergtekst, som Dan henviser til, der er flere steder, udtalelser, hvor han (meget ambivalent) krukker omkring Dronningen, hans modvilje og begejstring på samme tid, det er sikkert det, Dan mener.

   Slet
  2. Rifbjerg skriver i starten af sit "åbne brev" at "Selv har jeg skrevet en hel bog (og flere digte) hvor De og Deres familie spiller en afgørende rolle". Jeg tænkte derfor at det kunne være en af de tekster, men som jeg altså ikke selv kender til. Den bog han henviser til må være "Marts 1970" men jeg kender den ikke godt nok til at vide om der skulle stå noget der.

   Slet
  3. ..det er også specielt den, jeg tænker på, hvor han også (skjult) har fantasier om Ole Wivels datten : Anne.

   Slet