torsdag den 4. februar 2016

Gammel Johs. eL på ny e-flaske bevidsthedsudvider ikke mindrePå dygtig og stilig og kreativ og alt i alt vidunderlig vellykket manér har El I. Lund, digter og digtersøn, konstrueret og på sit nye forlag Axonberry i september udgivet en e-bogsudgave (KAN KØBES HOS iBOOKS) af 5 af Johannes L. Madsens poetiske værker, de to syre-hovedværker Nedspildt spruttende af syre, 1969, Smarte pletter mellem fingrene, 1970, og de krystallinsk hermetisk-gnomiske værker  Er skriften løgn, fordi lysets baggrund altid er sort?, 1974, Min fuldautomatiske pen, 1975 og Skarpe blomster, 1975 (oprindelig et sammenklumpet poesi-bidrag til Victor B. Andersens Maskinfabrik - udnævnt og udfoldet til værk i egen ret i JLM Johannes L. Madsen Samlede, 2003, redigeret af mig og Eli og designet (skønneste mursten ever) af Eli)

Eli har selv tegnet/animeret de henrivende natur- og space-geometriske vignetter og piktogrammer; 10 digte er der auditiv-musikalsk effekt på, de numre nemlig, der tager udgangspunkt i de pågældende digte, fra Halfdan E's og Martin G's plade Smarte pletter mellem fingrene, 2003, med prof recitation ved bl.a. Knud Holten, Steen Jørgensen, Jørgen Leth og Klaus Rifbjerg og sjælfuldt suggestiv lyd/musik ved E og G.  

Aldrig har digte på min iPad været være præsenteret finere og helt enkelt og elementært som sig selv set smukkere og rigtigere ud (bare fx fortsætter lange digte dernedad i et såkaldt "vertikal slide")

Der er for poesielskeren intet at betænke sig, Johannes eL skal downloades straks" Og snart udkommer yderligere to elektroniske bind, et med alle konkretismerne (flere af dem animerede) 1965-1968 og et med den tilfældighedsgenererede spådomsbog Hvad ser diamanter fra 1971 (men selvfølgelig skal også resten af skattene, prosaen, dramatikken, børnebøgerne, sangene, FORMLERNE, have et bind!). Og nu skriver jeg et udødeligt digt af fra min skærm, et af de pludselig enkle (men ikke derfor mindre hvirvlende, bare tyst og klart hvirvlende) fra Nedspildt:

det er en flyvetanke
  der svæver på stilheden
det er stilheden
  der spaltes af vinger
det er en fugl
  der bryder gennem luftvæggen

  det er en luftvæg
der lukker sig op og en fugl
der falder gennem stilheden
  det er stilheden
der lukker sig op og en sang
der får vinger

det er vinger
  der svæver på en luftsang
det er en luftsang
  der slår sig ned på en gren
det er en gren
  der blomstrer i stilheden
det er stilheden
  der lukker sig om en sangfugl.

3 kommentarer:

 1. Det lyder meget spændende. Men desværre fungerer Axonberry ikke. Efter at have betalt på PayPal, trykkede jeg på "Tilbage til Axonberry", som man får besked på, og fik navnet på epub-filen og beskeden "Error 404. File not found" - og en besked kan man ikke rigtig folde ud på en Ipad.

  SvarSlet
 2. Jeg havde også start-problemer, bogen, som dog ankom til download, var for stor etc. hvilket der blev rettet op på - kan ikke længere huske præcis hvor og hvordan (ikke med PayPal eller gennem hjemmesiden - måske simpelthen gennem iBooks? ja, det tror jeg!), jeg købte bogen. Prøv at klage din nød til forlagsdirektør Eli på mail@axonberry.com

  SvarSlet
 3. Alle kan roligt købe bogen hos iBooks! Eli I. Lund skriver :

  Jeg har i dag foretaget lidt justeringer på hjemmesiden i forhold til de købsproblemer, der åbenbart har været. Indtil der findes en ny løsning i nærmeste fremtid kan bogen kun købes igennem iBooks Store. Bogens link til iBooks er i øvrigt: http://itunes.apple.com/us/book/isbn9788799827602. Ellers også nem at finde i iBooks ved fx at søge på Johannes L. Madsen …

  SvarSlet