mandag den 13. juli 2015

KB er sommer-Dickens

Ny, betydelig, dansk skønlitteratur udkommer i juli!

Bare i føljetonform, i information, hvor selveste Kristian Bang Foss hver lørdag publicerer et afsnit i sommerføljetonen "Flyvedrømme", som i de første to dele flyver humlebi-energisk og -elegant rundt mellem bevidstheder og lokationer i et sjællandsk hul i jorden, og hvor er det bare dejligt at læse ægte, kunstnerisk, fortællende prosa, sær og smuk og sjov og opkørt klokkeklar, sådan begynder føletonen (anden del hedder "Tidlig trucker", hvilket er alt nok), og jeg hænger gladelig på:

Han havde budt på en Bruun Rasmussen-auktion og været heldig, havde scoret et luftfotoarkiv med billeder af sydsjællandske matrikler, sort-hvide luftfotos. Nu kørte han hver dag fra Frederiksberg til Sydsjælland med nye adresser kodet ind på GPS'en, opsøgte beboerne for at sælge dem et unikt billede af deres hjem. Når han kom tidligt af sted, så han solen stige over Køge bugt. En morgen brød den igennem en mur af skyer som en dæmon af hvid ild, der hamrede sine arme igennem en væg; to skrå søjler af lys. En anden morgen indtog den landskabet i en diset lysoversvømmelse. En tredje morgen var dæmringen som lange knivsblade, der skar i skyerne, stak i landskabet, slicede det hele up. Og det var marts, krigsgudens måned, og han elskede at køre, lade Carinaen ryste bykørslen af sig på motorvejen. Dagens billeder fra luftfotoarkivet lå på passagersædet i hver sit charteque, adresserne på matriklerne stod på en printet liste - for alle tilfældes skyld havde han resten af arkivet med på bagsædet.
Et stykke efter Tappernøje beordrede GPS'ens kvindestemme ham af motorvejen, ind i landskabet, væk fra hovedfærdselsåren.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar