tirsdag den 29. juli 2014

Anti-Gentofte(/Hellerup)litteratur = Vangedelitteratur

- fra Dan Turèlls Vangede Billeder, 1975:

"Pas på, når du kører igennem
Vangde ... Der bor ikke andet
end bisser"

Gentofte-villadame
til veninde i 50'erne (...)

Gentoftes historie - og Gnetofte betyder her: kvarterene Gentofte, Jægersborg, Hellerup, Ordrup og Charlottenlund, kort sagte hele Gentofte Kommune undtagen Vangede - Gentoftes historie er historien om konger og dronninger og adelsmænd og fyrster, eller i det mindste ministre og berømt digtere, storgrosserere og skibsrhedere og direktører og store huse, villaer og lystslotte og yachter og pelse og fine selskaber ... Det er Gentoftes historie, og dén historie er ikke Vangedes.
  Der findes en masse bøger om gentofte (de har et helæt værelse fuld af dem på hovdbiblioteket i Hellerup), hvor de skriver side op og side ned om hvrt andet velhaverpalads på villavejene. I dem finder man aldrig ét ord om Vangede, ikke én ord om "småfolkene", "bisserne" eller "rosset" i Vangede. 

... Gentoftes historie er ikke Vangedes historie. Lige fra middelalderen og måske længe før har Gentofte og Vangede været to selvstændige landsbyer der lå omkring Gentofte Sø på hver sin side af søen, sådan at søen dengang skilte dem som Lyngbyvejen lige ud for søen siden har gjort det. Allerede fra de ældste tider var der forskel på landsbyerne, de tre landsbyer der i Gjentofte Sogn: Gjentofte, Ordrup, Wangede.
  Gjentofte var den største, den der havde kirken og kroen og senere skolen, den første landsbyskole. I Gjentofte boede præsten og degnen.
  Ordrup var den mindste landsby, og den fornemste. I Ordrup boede herremanden, grev Bernstorff, for hvem alle egnens bønder var hovbønder. 
  Måske har de fattigste allerede dengang boet i Vangede. Måske har der allerde dengang været et vist fjendskab, i hvert fald et modsætningsforhold, imellem byerne. Sikkert er det, at forholdet var nøjagtigt som det er i dag mellem samme tre områder: Herremanden i Ordrup, hvor boss'erne nu bor, bankerne og gymnasierne og underboss'erne i Gentofte, den ny herremands nye ridefogeder - og arbejderne, nu som altid arbejderne (arbajerne md tryk på bajer, ha ha) i Vangede City ...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar