fredag den 18. december 2015

Skolerådgiveren DT

Turèll-samlingen på Vangede Bibliotek gør altid et uundværligt nummer ud af julen på Facebook; i år er det ikke helt en julekalender, her to af foreløbig fire opdateringer; det første præsenterer konceptet og tekst-typen:

I 1980'erne var der mange skoleelever, der skrev opgave om Dan Turèll. Dan stillede beredvilligt op og besvarede spørgsmål og til at blive interviewet af eleverne. Eleverne sendte de færdige opgavet til Dan - og nu er de kommet i Dan Turèll Samlingens besiddelse.
Vi bringer nogle klip fra interviews fra opgaverne her op mod jul.
I en opgave fra 1983 bliver Dan Turèll spurgt om hans kriminalromaner:
"Temaerne er sex, narkotika og død, og da det er de eneste tre interessante ting i tilværelsen, så kan jeg ikke se, hvad de ellers skulle handle om. Husk på, jeg er snart 40, jeg har været gift adskillige gange. Derfor er jeg meget interesseret i sex. Hvad narkotika angår, så er jeg gammel omvendt narkoman, men jeg kender det trip, jeg ved hvilke ting det medfører, også i rent økonomisk forstand - og samfundsmæssig forstand. Døden det er jo bare enden, og enden er det eneste alle tænker på fra det øjeblik de er født. Jeg skal love dig, at min 3 årige datter, hun tænker garanteret på døden. Somme tider kigger hun på mig og siger: 'Far, når du er død, så får jeg alle dine ting'. Så siger jeg: 'Ja, det gør du'. "


I et interview i en skoleopgave fra 1983 bliver Dan Turèll spurgt, om alle folk kan sætte sig ned og skrive; hvad der egentlig skal til:
Dan Turèll: "Ja, det kan alle folk godt, hvis de gider.
Det der skal til, det er hvad den gamle Disney-tegner Carl Barks en gang sagde: 'Det er ikke et spørgsmål om inspiration, det er et spørgsmål, om hvor længe du gider sidde og knække ryggen'.
Det er ret konkret.
Her er skrivemaskinen, her er jeg, jeg skal sidde her, sådan her, i så og så mange timer. Bag efter skal jeg tage fyldepennen op, rette og skyde til, så skal jeg renskrive, og imens farer alle mulige smukke piger rundt udenfor, og alle mulige gode venner, og alle mulige interessante koncerter finder sted uden for døren, så hvis det skal være det, så skal det først og fremmest være et spørgsmål, der hedder: Jeg vil, jeg vil med stort V, ellers bliver du distraheret af alting."


Ingen kommentarer:

Send en kommentar