torsdag den 17. december 2015

Juleleg: Helle Helleificering

EXEMPEL 1:

Begyndelsen på J.P. Jacobsens novelle "Mogens"

Sommer var det; midt på Dagen; i et Hjørne af Hegnet. Lige for stod der et gammelt Egetræ, om hvis stamme man gerne kunde sige, at den vred sig i Fortvivlelse over den Mangel på Harmoni, der var mellem dens ganske ny, gulladne Løv og dens sorte og tykke krogede Grene, som mest af alt lignede grovt fortegnede gammelgothiske Arabesker. Bag ved Egen var der frodigt Krat af Hassel, med mørket, glansløst Løv, som var saa tæt, at man hverken så Stammer eller Grene,. Op over Hasselkrattet steg de to ranke, glade Ahorntræer og med lystig takkede blade, røde Stilke og langt Dingeldangel af grønne Frugtklasser. Bag Ahornene blev det Skov - en grøn, jævnt afrundet Skråning, hvor Fugle kom ud og gik ind som Ellefolk af en Græshøj.

Helle Helleficeret (stadig for mange adjektiver, men svært at gøre noget ved):

Det var sommer, midt på dagen; i et hjørne af hegnet. Lige for stod der et gammelt egetræ med forvreden stamme, gult løv og sorte, krogede grene. Bag ved egen var der et hasselkrat med mørkt løv, som var så tæt, at man hverken så stammer eller grene,. Op over Hasselkrattet steg de to ranke, ahorntræer med takkede blade, røde stilke og grønne frugtklasser. Bag ahornene blev det skov - en grøn, jævnt afrundet skråning, hvor fugle kom og gik.

EXEMPEL 2:

Begyndelsen på Carsten Jensens roman Den første sten:

Den hvidblå augusthimmel er flad som et loft. De kan ikke se ørkenen på den anden side af murene. De ved, den er der, uendelig på en måde, de ikke fantasi til at forestille sig. De skal lede efter fjenden, mens fjenden leder efter dem. En gemmeleg i tomheden venter på dem.
  Der er intet samlebånd, der bærer dem af sted mod deres skæbne, ingen oprullende torden, der varsler frontens nærhed, ingen stor hamrende rytme, der vil opsluge dem. Om fire måneder skal de på orlov, om seks vil de være ude igen. Krigen er blot en episode i deres liv.

Helle Helleficeret:

Augusthimlen er flad og hvidblå. De kan ikke se ørkenen på den anden side af murene. De ved, den er der. De skal lede efter fjenden, mens fjenden leder efter dem.
  De kan ikke høre fronten. Om fire måneder skal de på orlov, om seks vil de være ude igen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar