fredag den 4. december 2015

Denne fredags superlativ-typologi

(jeg skal læses på hovedet - og det har mine læsere haft 27 år at træne sig i!)

Arne Herløv Petersen
Arne Herløv Petersen
I Weekendavisen i dag omtaler Lars Bukdahl med stor henrykkelse fire nye bøger med disse betegnelser, der af ham anses for absolut rosende: "heftigt forbistret og vidtløftigt", "fuldstændig rådvildt, hovedløst improviseret", "forgrublet", "ævlet", "jeg-daffen i aarhusiansk hverdag", "distræt-desperat dagbogs-fragmentarium", "hygsom". Derimod savner man denne uge det sædvanlige yndlingsudtryk for stor ros: "forbumlet".


Mikael Josephsen
Mikael Josephsen Hvis forbumlet er stor ros så har han netop kaldt min Pokalhjertet for det. Ros fra Lars Bukdahl er dejligt, for han er modsat skyum selv kunstner. Skyum er skyggekunstner, der ikke selv kan få fat i digtet. Det kan Lars, og han laver indimellem forbumlede ting

Arne Herløv Petersen
Arne Herløv Petersen Men man kan vel kun rigtig glæde sig over det, hvis man skriver fuldstændig rådvildt, hovedløst, ævlet og vidtløftigt.
Bemærk at jeg ikke siger noget om kvaliteten af de bøger, Bukdahl anmelder. De kan sagtens være gode. Jeg kunne godt lide Pokalhjertet og endnu bedre dine nye digte.
Jeg siger kun noget om, at Bukdahls ros er formuleret med samme ord som andres sønderlemmende kritik. At det, andre ser som sort, ser han som hvidt.

(...)

Arne Herløv Petersen
Arne Herløv Petersen Hvis nu du læste, hvad jeg skriver, ville det være en fordel. Jeg skriver, at det er besynderligt, at Bukdahl anser ord, som andre ville opfatte som nedsættende - som en stor ros. Punktum. Ikke andet end det. Det svarer til, at han siger: "Du ser hæslig og modbydelig ud " og forventer, at det bliver opfattet som en stor ros.

Mikael Josephsen
Mikael Josephsen Forstår du ikke det, sproget er anderledes i dag

Arne Herløv Petersen
Arne Herløv Petersen Jeg har ikke hørt andre bruge ord som hovedløs, ævlet og rådvild rosende. Har du?

Mikael Josephsen
Mikael Josephsen Ja, det er andre ord for henkastet, at litteraturen er fragmenteret, ikke fuld af patos

Arne Herløv Petersen
Arne Herløv Petersen Så næste gang en anmelder bruger ordet "Hovedløst ævl", så er det ment som en stor ros? Og hvis han skriver "Genialt mesterværk", så betyder det, at det er elendigt?
Så har jeg nok misforstået en del af hans anmeldelser. Men jeg tror nu ikke, det er så

- Den sidste måneds tid har Arne Herløv gengivet sine meget fine visuelle 60'er-digte på Facebook, bl.a. dette fra 1964 - det er på smukkeste vis anti-forbumlet!: 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar