fredag den 30. oktober 2015

Forsinket pris-news 2: Pristilfygede Amalie

Jeg har været medvirkende i/til tre priser uddelt til Amalie Smith: Bukdahls Bet - Den Smalle Litteraturpris 2011, debutantprisen Munch-Christensens Kulturlegat 2012 og (på langdistance) Årets Prismodtager 2012 (som hun fik som modtager af Bet'en). For nogle uger siden fik polytalentet omsider en ny pris, ikke fra åndsaristorkater, men fra ægte aristokrater, decideret kongelige (rådgivet af blandt andre tidligere stjernetildryssede Josefine Klougart, godt råd dér!), Kronprinseparrets Stjernedryspris! Meget cool og quaint! Det findes på video, med en video i videoen med fint udvalgte anbefalere, og festligt ser det ud, men langt fra så spektakulært og pris-myldrende som en Bet-ceremoni jo (men okay kontant-klækkeligere):


- fra prisen hjemmeside (pengene kommer fra Bikubenfondet):

Kronprinsparrets anden Stjernedryspris gik til forfatteren og billedkunstneren Amalie Smith, som på få år har markeret sig som en kunstner med sit eget særegne udtryk.  Hun debuterede som forfatter i 2010 med bogen ’De næste 5000 dage’, som hun modtog Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris for. Amalie Smiths seneste roman ’Marble’ udkom i 2014, og her kommer hendes tværæstetiske baggrund tydeligt til udtryk. Romanen handler om farven i antik skulpturkunst og om den danske billedhugger Anne Marie Carl-Nielsens arbejde med at rekonstruere den.
Stjernedrysprisen til Amalie Smith blev blandt andet begrundet med følgende:
”I hendes univers vendes og drejes betragtninger om verdens små og store spørgsmål i et yderst skarpsindigt kunstnerisk greb, hvor billeder og tekst ofte væves sammen til et stærkt samlet udtryk. Som når hun giver en karakteristik af marmor eller undersøger kvaliteterne ved det tredimensionale. Både hendes litterære og billedkunstneriske værker udmærker sig ved at kombinere en stærk intellektuel refleksion omkring æstetik, sprog og liv med en inderlighed og en stemme, man berøres og bevæges af.”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar