fredag den 9. oktober 2015

LINE (+ Nielsen) FÅR LIVSVARIGT

Statens Kunstfonds livsvarige legat (der nu bare hedder Hædersydelsen) for LITTERATUR (det ord er vigtigt, ikke scenekunst, LITTERATUR, O R D K U N S T) er blevet tildelt dels fænomenet Nielsen, hvilket også er glimrende og jo heldigvis bekræfter, ligesom hans nylige, herlige billedbog om Gud som ung, at han faktisk er i live, og dels en meget, meget stor helt, nemlig

LINE KNUTZON

der uretfærdigt nok, hendes komiske geni taget i betragtning, altid er på røven, så det falder virkelig på et tørt sted! Og måske hun så kunne reservere bare 14 dage hvert år til at skrive på den moderne Dansemus, hun skylder os, et monstrøst, uhyrligt sjov læsedrama om alting!?

Her er en video, hvor hun sidder og snakker om penge, og om at være misundelig på, at de andre har nogen, når hun ikke, selv har ved siden af Danmarks næstsjoveste forfatter, og om et af hendes klare hovedværker, Måvens & Peder-føljteonen, hvis seneste nummer stadigvæk er et fragment i to dele i Hvedekorns 2011-årgang, men forhåbentlig ikke forbliver det, altså det seneste!


Og sådan begynder det specifikke stykke, Line er inde på, Måvens og Peder får samtalekøkken:

Scene 1

MÅVENS laver legemsøvelser til et bånd. Han ramler ind i ting og pruster og stønner med sit voldsomme korpus.
STEMME: Op og ned og bøj og væk og op igen på fod. Til siden rundt og bøj sæt af. Videre løb kom op og spring og gammel fod på ryg. Kast da armen ud og rul så hoften fri af fedt. Nu gør klar, drej rundt om hæl, sæt af og glid på hofte. Og hop så op og ned igen, drej rundt og kom igen!
DINGELINGELING
STEMME: Og og ned og ... (fortsættes)
MÅVENS: Ohhh ... ihhh ... åhhhh. (prøver at slukke kassettebåndoptageren). Grrr. STOP. Så. (tager telefon under postyr) Ja, hallo, det Måvens' slikbutik, goddag.
KATJA: Ja, hallo mit navner Katja og ringer fra Gallup. Jeg vil gerne taler med den person i husstanden der er den ældste af dem der har haft fødsesldag inden for det sidste, eller næstsidste kvartal.
MÅVENS: Ja, hvad?
KATJA: Ø eller, øh, hvis det er nemmere, så vil jeg gerne tale med den yngste af de personer i husstanden, der var på postkonto ...
MÅVENS: Jeg forstår ikke, De siger?
KATJA: Nu kommer spørgsmålet: Øhm, er De enig eller uenig i at det kreative menneskes forbrugsmønster er omvendt proportionalt med selvsammes søvnrytme?
MÅVENS: Ja, øh, hvilket menneske?
KATJA: Øhm, nej, øhm. Jeg prøver: Er De enig eller uenig af en af følgende udsagn: Overskrift lyder som følger: "Trivsel er vigtig for familiens samlede livskvalitet" - og NU! spids ører: A: rigtigt. B: meget rigtigt
MÅVENS: Må man ...
KATJA: C: enormt rigtigt. Eller D: ikke rigtigt.
MÅVENS: Jeg vil godt ...
KATJA: Ja, åvkæj. Jeg prøver igen ... Er værdier vigtige for den enkeltes, nej, nu kludrer jeg.
MÅVENS: Ja, kom, jeg venter ...
KATJA: Materieller værdier, afspejler de ... Nej, er Værdidebatten kommet. A: For tidligt. B. For sent. C: For tidligt.
MÅVENS: Du sagde for tidligt to gange ...
KATJA: Gjorde jeg det. Øjeblik ...
Katja går amok med en spade i baggrunden.
MÅVENS: Hallo ... hallo ... Øh, jeg lægger på. Hallo ...
KATJA: JEG DUR IKKE ... JEG KAN IKKE ... JEG BLIR ALDRIG TIL NOGET ... WÆÆÆÆÆ ...
MÅVENS: Nu lægger jeg på ... Hej hej
KATJA: DIT FEDE SVIN, DET ER DIN SKYLD!
Måvens lægger på. Musik

Det litterære udvalgs gode og citatrige motivering for hæderen slutter sådan her:

"Knutzons rasende angreb på det moderne liv er siden 1991 mundet ud i et væld af teaterstykker, radiodramaer, børnebøger, dukketeater og sidst men ikke mindst bogkollagen Frit flet fra 2014.  Uanset hvilket medie Line Knutzon arbejder i, om hun selv griber guitaren og synger med, så er tonen umiskendelig Knutzonsk. På en gang poetisk, gammeldaws, gakket og som taget ud af en vokspop fra 70’ernes ungdomsredaktion. Utrætteligt har hun i 25 år med et sprog som en lyrisk skærerbrænder kæmpet på danske og udenlandske teaterscener. Denne mangeårige teaterproduktion har gjort hende til en af Danmarks allerstørste dramatikere. Dansk dramatiks Rolls Royce kunne man fristes til at kalde hende, men det ville være helt forkert. Skønt Knutzon så absolut er i særklasse, er hun snare en original, hjemmebygget bus, hvor der er plads til alle de, der ikke ved, hvor de ellers kan ”befinde” sig.
Det er med stor glæde, at Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur nu indstiller Line Knutzon til den livsvarige hædersydelse med håb om, at verden fremover vil blive beriget med mere af hendes vildtvoksne, groteske guerilladramatik."

3 kommentarer:

  1. øhh Måvens og Peder på Langrend eller Måvens og Peder og Pølsemandens fingre af Line Knutzon er i Hvedekorn Nr 1 2011

    SvarSlet