tirsdag den 14. juli 2015

Min barndoms slagskygge solgt til spekulant

Jeg synes, det er trist, at Klaus Rifbjergs (og tidligere Thorkild Bjørnvigs) sommerhus i Kandestederne, som jeg mangen en sommer har bevæget mig frem og tilbage til stranden i slagskyggen af, er blevet købt af en absolut ikke-digter. Men jeg kan på den anden side ikke holde den mindste smule skadefryd tilbage; i indtil flere kronikker i sin tid surmulede Rif over de smagfulde, typebyggede sommerhuse, der blev bygget i området sidst i 70'erne og som mine forældre købte sig et eksemplar af, og nu viser spotpris-køberen af hans eget fornemme hus at være en skurkagtig storentreprenør med planer om at udstykke og modernisere de to gule hoteller, Hjorts og Kokholms (Rifbjerg spenderede mangen en sommer i det tredje hotel, Kandehus, lige overfor, som hans onkel bestyrede) ...

(fra en WA-anmeldelse af en kronik-samling)

-->
"Bedst farer jeronimusseriet, når Rifbjerg undervejs anfægtes over det, når det i stedet for at stivne i en sur taleboble kommer i urolig bevægelse. Som nu f.eks. de tre kronikker fra 1978-1980, de to betitlet ”Udsigt fra en klippetop”, der kløjes flot i deres jeronimusseri over de nye udstykninger, heriblandt mine forældres, nedenfor Rifbjergs stolt og tidligere også ensomt tronende sommerhus i Kandestederne: han er ligefrem begyndt at sætte privat-skilte op: ”Pælen i jorden – der viste sig at være en pæl i kødet også – er nu forsynet med ekstra brædder på tværs, en slags finner eller stabilisatorer, der gør det vanskeligt at vælte skiltet.”"

(fra BT)
 

Rifbjergs hus solgt til spotpris: Sat til salg for ti millioner - så lidt fik de for det


"Danmarks berømteste forfatter, Klaus Rifbjerg, var blandt de faste sommergæster. Nu har Rifbjergs arvinger solgt hans ejendom til spotpris.
Det er Kandestedernes og måske hele Skagen-områdets mest sakrale sommerhus, som for nylig røg over disken. Den hedengangne forfatters sommerresidens bestående af 21.120 kvm klitgrund direkte til Vesterhavet, et sommerhus samt forfatterens berømte sorte skrivehytte, som Skagen-arkitekten Alfred Hansen har tegnet, er solgt til storentreprenøren Jørgen Enggaard. Efter at være udbudt på markedet i et års tid til en pris omkring de ti mio. kr. løb Jørgen Enggaard med hele molevitten for 3,5 mio. kroner.


Klaus Rifbjerg 1
Kandestederne, som ligger omkring 15 km syd for Skagen, har altid været lillebror i konkurrencen med byen på den yderste spids. Det er ikke en rigtig by, og de gamle, romantiske hoteller har indtil for nylig fremstået noget nedslidte. Kandestederne er mest kendt for Raabjerg Mile – men Kandestedernes trumfkort har altid været Rifbjerg.
Nu er han væk, og ind rykker Jørgen Enggaard, indehaver af det stenrige entreprenørfirma A. Enggaard fra Aalborg-egnen. Når han altså har fået ejendommen totalrenoveret, forstås. En opgave, som Alfred Hansen naturligvis skal stå for.
En ting er, at Enggaard ikke er kunstner, men udover at samle Rifbjergs hus op til en uhyggelig lav pris er han også hovedmanden bag et omdiskuteret projekt med udstykning af nye sommerhusgrunde i Kandestederne i et forsøg på at få mere forretning i de to hoteller, Hjorths Hotel og Kokholms Hotel, som skal renoveres og udbygges. Det bryder de lokale Kandesteder-borgere sig ikke om og protesterer stædigt mod projektet. A. Enggaard har dog vundet første runde med kommunen. Det bliver spændende at se, hvilken form såvel Rifbjergs hus som de to gamle badehoteller har, når Jørgen Enggaard er færdig!"

1 kommentar:

  1. Kan du oplyse mig om den nøjagtige adresse på huset i Kandestederne som har været ejet af såvel Bjørnvig som Rifbjerg. Send den til hip@fjaltring.dk
    Tak

    SvarSlet