søndag den 19. juli 2015

På Linien II

(Fra Hans-Jørgen Nielsens artikel "Det visuelle digt i Danmark. En historisk oversigt" i udstillingskataloget INTERMEDIA)

"Det var imidlertid ikke kun Cobra-folkene, der i 40'erne og 50'erne eksperimenterede med at sprænge mediets rammer for at nærme sig det litterære medium. Folkene omkring sammenslutningen Linien II gjorde det også. Således indeholder gruppens udstillingskatalog fra 1949 en række digteksperimenter af de fleste af de mere fremtrædende medlemmer. Aagaard Andersen bidrager med et tegndigt, der ligesom Bønnelyckes Berlin-digt er et ordløst digt - et kvadrat vokser på fire forskellige måder, pg et er tekstens "handling". Samme Aagaard Andersen har i øvrigt senere bl.a. I nogle vævninger fra midten af 50'erne eksperimenteret med at skære bogstaver over og samle dem på en ny måde, en teknik som senere er blevet anvendt af den tyske konkretpoet Franz Mon. Der er også et digt af Ib Geertsen, som ved denne tid eksperimenterer med skrivemaskinedigte, hvor skrivemaskinens muligheder udnyttes optimalt. Og der er digte af Bamse Kragh Jacobsen og Albert Mertz, som senere også har lavet ord - og bogstavbilleder.
  Længst af Linien II-folkene går dog Richard Winther, der ligledes i 1949 udgiver en hel digtsamling under pseudonymet Gro Vive. samlingen, der hedder Den Nøgenfrøede, støder frem i forskellige retninger. Nogle tal- og bogstavdigte viser tilbage på dadaismen. Det samme gælder et par fransk-danske tekster. Andre tekster har forbindelse med surrealismen, bl.a. Et "poéme objet" bestående af en titel og plus et udklip af tre damer fra et katalog. Endelig er der nogle collage-digte, hvoraf New York News er det mest interessante. Hvor Aagaard Andersen senere klippede bogstaverne igennem på tværs, er de her klippet igennem på langs. Derved opstår en fascinerende næsten-læselighed: tegn som er lige på nippet til at blive artikuleret sprog. Også denne teknik har Senere været udnyttet af Franz Mon og andre konkretist-digtere.
  Winthers sigte er sammen med Jorns bøger og nogle litterære eksperimenter  af Sven Dalsgaard fra 50'erne og begyndelsen af 60'erne hovedværker i den danske tradition på dette område."

Albert Mertz: DIGT / 1949

KL I A.5 + II
Lig langsiden og højden
+ O + Nul + 12
"Thomsen og Co."
Nadra Nadra se stjernen lyser
A 5 kommer til at skære
plus 9
Nitrath + jod og sod
Blod - blod - blod - blod
Giv mig en blomst mens jeg lever
er er R R R R R R
Regnestykket gaaet op?
NEJ
Hvorfor ikke?
Fordi ---------------
???????????????????????????????????

Bamse Kragh Jacobsen: KRYSFELTET / 1949

ABA ALDA - AUTOROBA
BACH BALJE BLIKDORF
CASSE, CASSEL, CATHALA
DUZA - DUX - DUX - DUZA
ELBR 974 ELEK 975 ELER 976

FILTCO GLANCO HERMATICA
IBUR - JERNING - K.O.K.S
LOING MAAR NOBEL
OHLANDER - PÆTGES
1/4 QUEDENS
RECORD SCANBRIT - TRUE

STILLINGER - ULLINGER -
VILLINGER
WIFF XYNOLYT - YTTING
ZINOLIN 3504 3505
                            ØTKER

Telefondigt inspireret af navnebog for Sjælland

Ingen kommentarer:

Send en kommentar