søndag den 8. december 2013

LB for BT

Olga Ravn er blevet lyrikanmelder for Politiken, jeg er blevet poesi-korrespondent for BT, der som alle andre lige pludselig interesserer sig glødende for digte:


DER KOMMER IKKE EN NY YAHYA  


YNDLINGS-POET Poesiens nye superstjerne er en enlig svale, vurderer eksperterne

af Rikke Bjerge

Ingen af nutidens digtere har formået at få hele Danmarks opmærksomhed. Det vil sige, lige indtil 18-årige Yahya Hassans digtsamling-debut kom på gaden i oktober og satte dagsordenen hos landets medier og imamer.Med ord i digtform som sit våben udsender den unge aarhusianer med palæstinensisk baggrund en nådesløs kritik af sine forældres generation og islam samt sin opvækst med vold og kriminalitet. Det har medført vild virak og vanvittige salgstal - bogen er nu trykt i 57.000 eksemplarer - der har sat digterbranchen på den anden ende, lyder det fra forfatter og litteraturanmelder Lars Bukdahl.
- 300 solgte eksemplarer af en digtsamling er normalt meget. Så når man sidder i det lille lyriske hjørne, får man det jo underligt, når sådan noget sker. Det er lidt hårdt for poesien, at den har fået en superstjerne.Alt, der før har været en succes, kommer nu til at ligne en fiasko, forklarer Lars Bukdahl.
I hans optik er der tale om en rigtig god bog, der gør ham ' ekstremt glad'. Men han tror ikke på, at andre digtere kan gøre succesen efter. - Den her bog er en nyhed i sig selv, den sælger vildt godt, og får folk til at diskutere, men jeg tror stadig bare, at det er en engangsforestilling. Han er også vildt karismatisk, charmerende, øretæveindbydende og på den måde en stjerne, som mange små digterhoveder ikke er, slår Bukdahl fast.
Han frygter derimod, at Hassans succes kan åbne for en sluse af talentløs, dårlig poesi fra danskere, der nu vil oversvømme forlag med prosa fra skrivebordsskuffen. Dog kan det modsatte forhåbentlig også ske, nemlig at nye talenter fremavles.- Mange af dem, der har poesi-talent, har i stedet rappet. Der kunne man godt have en idé om, at nogle af de unge talenter nu bliver inspireret til at skrive de digte og litteratur, som de ikke før har turdet. Måske kan hans eksempel bringe nogle andre typer på banen, eftersom han jo også tjener langt mere end danske rappere, siger Bukdahl. Han er sikker på, at forlagene leder med lys og lygte efter den nye arvtager, mens digter-jernet stadig er rødglødende. - Alle er selvfølgelig jaloux, og der kommer stensikkert nogle epigoner, efterligninger, vurderer han.
Men det afvises af forlagsbranchen, som ikke har sendt flere talentspejdere på jagt i ghettoen efter den næste Yahya Hassan. - Vi er i segmentet, i universet, men vil ikke optrappe det af den grund. Selv om vores ven her har kæmpestor succes, er han stadig en enlig svale, siger Jan Degner, adm. direktør i ArtPeople/ forlaget People's Press. Han lægger ikke skjul på, at man spejder lidt misundeligt efter Gyldendals unge guldfugl. - Man sidder altid med fornemmelsen af ' gid det var os' med sådan nogle store succeser, erkender Jan Degner. - Men omvendt skal vi ikke klage. Yahya Hassan vil givet få flere unge forfattere fra subkulturene frem og dermed gavne alle. Der kommer ikke en ny Yahya Hassan, men det er ikke utænkeligt, at det får andre unge talenter og kommende skønlitterære forfattere med noget på hjerte, frem af busken, siger Degner.

- journalisten spurgte om jeg kunne pege på en anden ung 2013-debutant. Jeg nævnte Simon Tolsgaard som en der også slæber rundt på noget af en attitude. Det førte til denne følgeartikel:

Ikke kun Yahya Hassan brænder for at skrive digte.
Nøjagtigt ligesom den 18-årige teenager fra den århusianske ghettoblok har en anden ung og talentfuld digter, 29-årige Simon Tolsgaard, også udgivet sin samling på Gyldendal i år.Men i modsætning til danskernes nye yndlingspoet, som slår alle salgstal i sin genre, er Simon Tolsgaards ' Det er hyklerisk at sige fra', der udkom i august, trykt i 500 eksemplarer.
- Yahya Hassans succes er nærmest helt surrealistisk for en digtsamling. Den har skabt sit helt eget rum på sine helt egne præmisser, og det er enormt spændende at følge med i, siger Simon Tolsgaard, der arbejder som bartender for at få det til at hænge sammen økonomisk. - Man kan jo håbe, at der falder et eller andet af, og at det måske åbner for nogle ting. Førhen har poesi og litteratur generelt ikke haftden store plads i medierne.Nu kan det være, at det kommer, fordi folk måske får øjnene op for, at poesi ikke altid er så elitært og kedeligt, som man tror. Hvis der bare kommer 50-100 nye læsere af poesi, er det jo en gevinst for os alle sammen, lyder det fra Simon Tolsgaard, der vælger at være glad, og ikke misundelig, på den nye digterdreng i klassen. - Jeg fik de anmeldelser, jeg havde håbet på. Man kan sikkert godt være bitter, men som jeg føler det, er jeg ikke blevet snydt for noget, hvor Yahya Hassan derimod blevet tildelt noget, der ikke før var der. Jeg ved ikke engang, om jeg kunne håndtere hans succes.Det er helt overvældende at se, hvor mange bøger han sælger, og ikke noget jeg gør mig forhåbninger om, siger han.

4 kommentarer:

 1. Gyldendal ‏@Gyldendal 2t

  Yahya Hassans samlede trykoplag er nu 93.000 eksemplarer. #yahyahassan

  SvarSlet
 2. (foragt for retten & finger til ikke bare dobbeltkontrakten, men også til den simplere jeg-har-skrevet-dette-digt-som-jeg-også-læser-op-på en-net-video-kontrakten)

  Det husker jeg ikke«, bliver Yahya Hassan ved med at gentage, når han bliver spurgt ind til gerningsforløbet. Han husker heller ingenting af det, han tidligere har sagt, da han blev afhørt af politiet.

  »Jeg ryger nogle joints en gang i mellem. Måske er det det«, svarer han, da han bliver spurgt, om der er noget galt med hans hukommelse.

  Yahya Hassan har skrevet et digt, der, ifølge hvad digteren tidligere har sagt, handler om overfaldet på Hovedbanegården.

  Men da Yahya Hassan i retten bliver forelagt digtet af den tiltaltes forsvarer, benægter han, at han er forfatteren bag.

  »Det er ikke mig, der har skrevet det digt«, siger Yahya Hassan tilbagelænet om digtet 'Forurettet', som han tidligere har læst op blandt andet på Politiken TV.

  Han bliver ved med at gentage, at han ikke kender til digtet, selvom forsvareren stiller sig uforstående.

  »I bliver ved med at spørge til et digt, jeg ikke har skrevet«, fortæller digteren, og da den tydeligt frustrerede forsvarer vil læse op fra digtet, som også er blevet trykt i Politiken, protesterer Yahya Hassan.

  »Man kan ikke stole på aviserne«, siger han.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fantastisk, for langt ude og fantastisk langt ude ... man mærker pludselig, at her er en fyr, der har siddet over for en dommer før. Han følger bande-etiketten til punkt og prikke, men i en aldrig tidligere set kontekst: Intet set, intet hørt, intet gjort, det er ikke mig på den video. Je est un autre.

   Slet
 3. (redaktør Simon Pasternak på FB)

  Lidt Vita Andersen-Yahya Hassan-battle-trivia. I dag er Yahya gået forbi Vita og er blevet den bedst sælgende digtsamling i nyere tid, måske nogensinde. Vita nåede 95.000, i dag har Yahya nået det store fede runde tal 100.000. Sejt, Yahya ...

  SvarSlet