søndag den 25. oktober 2015

Helle for en ordklassekamp på klippegrund

Dennis Gade Kofod har (mindst) 2 fine hilsner til sit prosaiske valgslægtskab Helle Helle i sin nye socialrealistiske NISSE-apokalyptiske roman Nancy, som jeg med nydelsesfuld varsomhed (så let kommer jeg til at læse FOR hurtigt i forhold til den på samme tid rå og udsøgte ordknaphed) er halvt igennem:

side 40:

  Nancy forstår det.
  De nøgne træer.
  Eksempler på liv.
  Stuk.
  Hele hendes nye tolkningsapparat rullet ud og hypersensitivt: Alle, hun kender lever efter berettermodellen.

sider 56:

  Hun læser mere nu, efter tågen er kommet.
  Efter at hun er gået på arbejde.
  Hun kan godt lide noveller med ensomme kvinder, Nancy griner ved tanken om, hvad hende der forfatteren med to fornavne ville få ud af øens tilstand. Det ville være rart med lidt humor.

Hvilket må genoprette eventuelt karmatab opnået ved først afvisningen af underklasse-fokus hos HH i Information-indlæg om manglen på underklasse/udkants-skildringer i yngre, dansk litteratur (og - SUK- efterlysningen af sådanne) og derpå indrømmelsen af fokusets faktiskhed, på FB:

Peter H. Olesen
Peter H. Olesen Flere af Helle Helles romaner foregår altså ikke i middelklassen, Dennis. Der tager du altså fejl!
Dennis Gade Kofod
Dennis Gade Kofod Det er jeg ikke enig i. Laver middelklasse måske. Men som jeg skriver, jeg synes ikke det er så vigtigt, for jeg tænker slet ikke at det er Helles intentions at bedrive intens udforskning af provinsen.
Peter H. Olesen
Peter H. Olesen Nu kender jeg ikke grænsen mellem lavere middelklasse og underklassen.
Dennis Gade Kofod
Dennis Gade Kofod Og nu har sovet på det i flere dage og er blevet enig med mig selv om at det er noget sludder det jeg har sagt om HHs romaner og middelklassen i forhold til Rødby Puttgarden. Sorry.
Peter H. Olesen
Peter H. Olesen
Peter H. Olesen Godt indlæg ellers, men jeg synes nu altid, det er problematisk, når nogen 'efterlyser' en bestemt litteratur, hvad enten det så er kritikere, kulturjournalister, politikere eller forfattere, som dig selv eller Peder Frederik Jensen. Problemet med forfattere fra provinsen - hvad enten de kommer fra middelklassen eller underklassen - er jo ofte, at de netop flytter fra deres miljø, deres fødeegn. Det er sgu svært at rende rundt i en lille by og ville være kunstner. Man vil bare væk, ud i den store verden eller i det mindste 'over' til København. Man kan selvfølgelig håbe på, at nogen af disse kunstnere flytter tilbage - som du har gjort - eller i det mindste skriver om miljøet, men ligefrem kræve det, kommer der sgu nok ikke noget ud af.
Dennis Gade Kofod
Dennis Gade Kofod Og jeg er helt enig. Og tænker heller ikke at jeg efterlyser det - selvom det jo er det det ender med - men mere at jeg påpeger fraværet. Jeg skal nok selv forsøge at skrive den litteratur jeg synes der mangler. smile emoticon
Peter H. Olesen
Peter H. Olesen Nemlig!

1 kommentar:

  1. Kofod på Facebook linkende til posten:

    Lars Bukdahl skriver lidt om Nancy (positivt), mit stormløb ind i mediemaskinen og mit forhold til Helle Helle, hvis bøger jeg holder meget af. Lars har fundet to referencer / hilsner til HH, jeg tør godt afsløre, at der er flere.

    - I'll keep looking!

    SvarSlet