tirsdag den 22. marts 2016

SONNEHVERVNING I AFTEN

Fernisering tirsdag den 22. marts, kl. 19-21 for mindeudstilling for Jørgen Sonne frem til 31 . marts 2016

Næstved Kunstforening og StORDstrømmen har arrangeret en mindeudstilling for poeten og billedkunstneren Jørgen Sonne, som i september 2015 døde kort før sin 90- års fødselsdag. Udstillingen har eksempler på Jørgen Sonnes kunstneriske skabninger i form af collager og montager samt små skulpturer.
Ved åbningen af udstillingen kl. 19  vil digteren, anmelderen og Hvedekornsredaktøren Lars Bukdahl fortælle om Jørgen Sonnes forfatterskab og læse op af hans digte - også de seneste efterladte digte, som blev publiceret i sTORDstrømmen Antologi 2015 og delvist genoptrykt i det første Hvedekorn i år med 2 nye tilføjelser.
Jørgen Sonnes forfatterskab fornyede dansk litteratur og er væsentligt for det modernistiske gennembrud efter Anden Verdenskrig sammen med forfattere som Klaus Rifbjerg, Ivan Malinovski og Uffe Harder. Han debuterede i 1950 med Korte digte midt under hereticanernes dominans af dansk litteratur. I modsætning til Martin A. Hansens og andres afvisning af europæisk modernisme til fordel for middelalderlig nordisk mystik er Sonne fra starten en lærd og lidenskabelig digter, der er kunstnerisk forbundet med den internationale modernisme ved for eksempel Ezra Pound og de franske surrealister, som han selv har oversat.
Jørgen Sonne var Danmarks måske mest vidende og vidtfavnende forfatter med over 50 udgivelser bag sig, og hans digte knytter historie og nutid sammen i sanseligt tætte billedstærke forløb med masser af bidsk humor. Tematisk sender de en på omfattende rejser i jeget, kulturhistorien, erotikken og sørme også politikken.
Han er forandringens digter og med vilje ikke noget for fastholdere. Han skriver på utallige versemål med sin karakteristiske rytme- og lydunderstregende skrift:

-                           Kim eller stamme, blomst eller frugt, blot Væksten
blot hvad der stadig åbnes og gror, ejer livet

(Fra I en levende tid, 1952)

Venlig hilsen


Thorvald Berthelsen

3 kommentarer:

  1. Det er rigtigt, at Sonne var meget vidende - om næsten alt, hvad der havde med digtning at gøre. Og han havde en god smag. Han var også en mega krukke, men det var bare det, som personen Sonne var, og alle accepterede det. Husker en dag, hvor han sagde til mig: "Rolf, hvorfor er du så mortibund," - havde aldrig før hørt ordet - men det betød (dødsfikseret). Jeg svarede: "Måske fordi vi en dag skal dø!" Det passer mig ikke så godt. Jeg elsker livet, hvor besværligt det end er. Jørgen Sonne svarede: "Nåååå, jahhhhh!"

    SvarSlet
  2. Havde du osse en tomatplante ved ham?

    SvarSlet
  3. Nej, men en håndtam banan. God påske.

    SvarSlet