søndag den 20. marts 2016

Et Dragedigt af D.T. Ingemann

Det orange hæfte DANSK DRAGEFESTIVAL 1965-1984 er i Asger Schnacks autoritative bibliografi placeret i kategorien "Redigeret/oversat/m. bidrag af Dan Turèll", men burde vel registreres som og læses som et rent og ægte skriftligt DT-værk, midt mellem Kom Forbi og Don Dobbeltliv og andre historier fra Stjernecaféen (men klart betydeligere end begge to!). Forordet er ved Bjarne Lynstrup og Dan Turéll, og indholdet er tekster skrevet til og reciteret ved dragefestivaler på Eremitagesletten, og lige undtagen den første prosatekst, fra Dragefestival VIII, 1972, om den helt store drage-historie, der kun MULIGVIS er skrevet af DT, er samtlige tekster STENSIKKERT skrevet af Dan Turèll - der er (ud over Dragehistorien) to slags, rimede "DRAGE-DIGTE" og "HILSENER & TELEGRAMMER GENNEM ÅRENE". Dette er digtet til DRAGEFESTIVAL XVIII, 1982, en smuk pastiche på et af D.T.'s store idoler:

"Snart vil Drager
dække Himlen
blandt de muntre
Fugles Vrimlen.

Børn og Voksne
da vil sætte
Drager op;
og Haler flette.

Dernæst løbe
op mod Vinden -
mærke Vejret
ret mod Kinden!

Aande Luften
som en Krage -
blot paa Grund
af denne Drage!

Dér en spids!
Og dér en rund!
Dér gik een
paa Jord, paa Grund!

Men dog Alle
vil sig more -
runde, spidse,
smaa som store!

Kinder blusse,
Øjne straale -
Glædens Dyb
kan ingen maale!

Glade Tilraab,
Lykkes Latter -
Fryd og Skjæmt
enhver dog fatter!

I Naturens
grønne Hal -
dyrk din
Dragefestival!

                          B.S. Ingemann, maj 1850 -
fra et for nyligt i døbefonten i Sorø Domkirke fremfundet manuskript, kun en af mange bekrælftelser på at Dragefestival er en forårsskik med dybe historiske rødder i vort folk."

- og dette er telegrammet, dateret DRAGEFESTIVAL VI, 1970, fra et andet idol:

"Flyvende drager - Gennembrud i den Grå Luft - Fornemmelser Falder - Ned gennem skakte af græs - Drager fra Himlen i sidste sekund -

                         William S. Burroughs ('Naked Air Time')"        

2 kommentarer:

  1. Vi begyndte med en regatta med små hjemmelavede sejlbåde, som vi satte ud i Korshullet ved Ulvedalene. Det var i maj 1964, og vi var 20-30 mennesker, hovedsagelig fra Bernadotteskolen og omegn.
    1965 var første gang med drager på Eremitagesletten. I 1967 var der omkring hundrede mennesker med, og mange havde nogle fantastisk flotte drager, kassedrager, fugledrager og meget andet. Niels Munk Plum vakte opsigt med en kæmpestor slørhale.
    Jeg ved ikke, om Dan Turèll var med. Jeg kendte ham ikke dengang.

    SvarSlet
  2. Tak for info-boks. Arne. Den ældste tekst i hæftet, to drage-sentenser af "Mao", er fra 1969

    SvarSlet