fredag den 9. august 2013

Komplet voldtægtsvits

i Blæksprutten i WA Bøger i dag, der mangler denne indledning:

Kommentaren bag på sidste uges bogtillæg klagede over, at dansk poesi i sølle grad er noget, der sker på nettet. I den store wwww-verden står det anderledes til.

præsenterer jeg og fordansker dele af Patricia Lockwoods digt "Rape Joke", her er hele min oversættelse - foreslå meget gerne forbedringer:

Voldtægtsvits

Voldtægtsvitsen er, at du var 19 år gammel.
  Voldtægtsvitsen er, at han var din kæreste.
  Voldtægtsvitsen, den havde fipskæg. Fipskæg.
  Forestil dig voldtægtsvitsen se sig i spejlet, der perfekt reflekterer den, og groome sig selv til at se mere ud som en voldtægtsvits. ”Ahhhhh”, tænker den. "Jep. Et fipskæg."
  Ikke for noget.
  Voldtægtsvitsen er, at han var syv år ældre. Voldtægtsvitsen er, at du havde kendt ham i flere år, lige siden du var for ung til at være af interesse for ham. Du kunne godt lide brug af ordet interessse, som om du var en form for viden, som nogen var desperate efter at erhverve sig, at indoptage, og spytte ud igen i en anderledes form gennem sin fipskæggede mund.
  Og så pludselig var du ældre, men stadig ikke særlig gammel.
  Voldtægtsvitsen er, ar du havde drukket wine coolers (vin + frugtjuice + danskvand LB). Wine coolers! Hvem drikker wine coolers? Folk, der bliver voldtaget, følge voldtægtsvitsen.
  Voldtægtsvitsen er, at han var dørmand og levede af at holde folk ud.
  Ikke dig!
  Voldtægtsvitsen er, at han bar kniv, og at han viste den til dig og vendte den i hånden, som om den var en bog.
  Han truede dig ikke, det vidste du godt, han var rigtig glad for sin kniv.
  Voldtægtsvitsen er, at han engang næsten dræbte en fyr ved at smide ham ud gennem et vindue. Han fortalte dig det næste dag, og han rystede, mens hans gjorde det, hvilket du opfattede som et bevis på hans følsomhed.
  Hvordan kan en viden være dum, men selvfølgelig var du så dum.
  Voldtægtsvitsen er, at han kunne finde på at fortælle dig, at I skulle på en date, og så tage dig med hen til sin bedste ven Pee Wee (Stump LB) og tvinge dig til at se wrestling (fribrydning), mens de røg sig skæve.
  Voldtægtsvitsen er, at hans bedste ven hed Pee Wee.
  OK, voldtægtsvitsen er, at han tilbad The Rock (amerikansk fribryder og filmstjerne LB).
   Fyren var totalt forelsket i The Rock. Han syntes, det var fantastisk, hvad han kunne gøre med sit øjenbryn.
  Voldtægtsvitsen er, at der på hans boghylde bare stod en bunke paperbacks om seriemordere. Du forvekslede dette med en være optaget af historie, og på grund af denne misforståelse forærede du ham et eksemplar af Günther Grass’ Mit århundrede, som han ikke engang forsøgte at læse.
  Det bliver sjovere endnu.
  Voldtægtsvitsen er, at han skrev dagbog. Mon han nogensinde skrev om voldtægten i den?
  Voldtægtsvitsen er, at du engang læste i den, og han snakkede om en pige. Han kaldte hende Frk. Geografi og sagde, ”han havde ikke længere den trang, når han så på hende”, ikke efter han havde mødt dig. Tæt på, frk. Geografi!
  Voldtægtsvitsen er, at han var din fars high school-elev. Din far underviste i Religion. Du hjalp ham med at rydde op i hans klasseværelse ved årets slutning, og han lod dig tage de mest slidte skolebøger med hjem.
  Voldtægtsvitsen er, at kendte dig, da du var tolv år gammel. En gang hjalp han din familie med at flytte to stater væk, og du kørte med ham fra Cincinnati til St. Louis, bare jer to, og han talte hele vejen. Han havde konstant skrå i munden, og du sagde til ham, at det var ækelt, og han grinede, og spyttede juicen gennem sit fipskæg ned i en Mountain Dew-flaske.
  Voldtægtsvitsen er, at, for fanden, du burde have forudset set det. Voldtægtsvitsen så godt som skriver sig selv.
  Voldtægtsvitsen er, at du lå på maven. Voldtægtsvitsen er, at du bar en køn grøn halskæde, som din søster havde lavet til dig. Senere klippede du den halskæde i stykker. Madrassen føltes på en særlig måde, og din åbne mund føltes på en særlig måde mod den, som om du talte, men du vidste, at det gjorde du ikke. Som om din mund var åben ti år ind i fremtiden og reciterede et digt, der hed Voldtægtsvits.
  Voldtægtsvitsen er, at det stykke tid ikke ligner sig selv, det bliver mere forfærdeligt og mere beboeligt og indretter sig efter dit behov for at gå dybere ind i det.
  Akkurat ligesom kroppen, der snarere end en konkret form er en egenskab.   
  Du ved, at tidens krop er elastisk, den kan tåle næsten hvad som helst, du udsætter den for, og heler sig hurtigt.
  Voldtægtsvitsen er, at selvfølgelig var der blod, som hos mennesker befinder sig tæt på overfladen.
  Voldtægtsvitsen er, at du tog hjem, som om ingenting var sket, og grinede af det næste dag og dagen efter igen, og når du fortalte folk om det, grinede du, og det var voldtægtsvitsen.
  Der gik et år, før du fortalte dine forældre om det, fordi han var som en søn for dem. Voldtægtsvitsen er, at da du fortalte det til din far, slog hans korsets tegn over dig og sagde: ”Jeg forlader dig al synd, i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn”, hvilket i sin totale åndssvaghed var utroligt sødt.
  Voldtægtsvitsen er, at du var skør de næste fem år og var nødt til at flytte fra by til by og fra stat til stat, og hele dage forsvandt i et afløb af at spekulere over, hvorfor det skete. Du kunne fx stå og se på din baggård og pludselig var den der ikke, og du så ned i jordens kærne, der afspillede den samme røde begivenhed igen og igen.
  Voldtægtsvitsen er, at efter en tid så var du ikke længere skør, men tæt på, Frk. Geografi!
  Voldtægtsvitsen er, at de næste fem år foretog du ikke andet end at skrive, og aldrig om dig selv, om alt muligt andet, om æbler på træer, om øer, døde digtere og ormene der fortærede dem, og der var ingen varm krop i det, du skrev, den var et andet sted.
  Voldtægtsvitsen er, alt dette grundlæggende er ukunstfærdigt. Voldtægtsvitsen er, at du ikke skriver ukunstfærdigt.
  Voldtægtsvitsen er, at, hvis du skriver et digt, der hedder Voldtægtsvits, så risikerer du, at det bliver den eneste ting, folk vil huske om dig.
  Voldtægtsvitsen er, at du spurgte ham, hvorfor han gjorde det. Voldtægtsvitsen er, at han sagde, at det vidste han ikke, for hvad ville en voldtægtsvits ellers sige.? Voldtægtsvitsen sagde, at DU var den, der var fuld, og voldtægtsvitsen sagde, at du huskede forkert, hvilket fik til at dig til at le højt i et langt, pivåbent sekund. De wine coolers var ikke Bartles & Jaymes, men det ville have været sjovere for voldtægtsvitsen, hvis de var. Det var en eller anden tøset smag, som Passioneret Mango eller Ødelagt Jordbær, som du slugte tillidsfuldt i hjertet af Cincinnati Ohio.
  Kan voldtægtsvitser være sjove, det er spørgsmålet.
  Kan nogen del af voldtægtsvitsen være sjov? Den del, hvor den slutter – ha ha, jeg mente det ikke. Selvom du i mange år drømte om at slå voldtægtsvitsen ihjel, tømme den for alt dens blod, og fortælle den på den måde.
  Voldtægtsvitsen skriger på sin ret til at blive fortalt.
  Voldtægtsvitsen er, at det var nøjagtigt sådan, det skete.
  Voldtægtsvitsen er, at næste dag så gav han dig (Beach Boys-pladen LB) Pet Sounds. Ja, det er sandt. Pet Sounds. Han sagde, han var ked af det, og så gav han dig Pet Sounds. Kom nu, det er en lille smule sjovt.
  Indrøm.

1 kommentar:

 1. Omg. Jeg er så glad for det digt.

  Ville foreslå:
  "... lige siden du var for ung til, at han interesserede sig for dig."

  og:
  "Voldtægstsvitsen er, at han gik med kniv (...) Han truede dig ikke, det vidste du godt, han var bare rigtig glad for sin kniv." eller: "Han troede dig ikke, det var du klar over, han var bare rigtig glad for sin kniv."

  Og jeg ville måske tage mig en frihed og skrive: "... at han engang næsten dræbte en fyr ved at smide ham gennem et vindue. Han fortalte det næste dag, rystende, hvilket du tog som bevis for hans følsomhed."

  og ... "på hans boghylde stod en række paperbacks om seriemordere. Du forvekslede det med en interessere for historie ..."

  og... "han skrev dagbog. Skrev han nogensinde om voldtægten i den?" (Er der ikke et eller andet mærkeligt ved ordet "mon" - sådan i det hele taget? Er det min private idiosynkrasi?)

  Man kunne også fortolkte "that time" anderledes og skrive "Voldtægtsvitsen er, at tiden er anderledes, bliver mere forfærdelig og beboelig og den kommer dit behov i møde for at synke dybere ned i den." Er ikke helt tilfreds med mit forslag her, dit er også godt, en vigtig linje, som er mere uafgørlig end så mange andre steder i digtet!

  og: "Voldtægtsvitsen er, at selvfølgelig var der blod, som hos mennesket altid befinder sig så tæt på overfladen."

  og måske, da faderen slår korsets tegn: "... hvilket i sin totale åndssvaghed var utrolig fint."

  Du er helt forkert på den med "afløb" - hun mener disse store, uhyggelig huller:
  http://www.thesuburbanjungle.com/wp-content/uploads/2013/03/guatamala-sinkhole.jpg

  Det er derfor, hun stirrer ned i jordens indre et par sætninger senere.
  På dansk hedder det "jordfalshul" det er jo ikke så mundret, but still.

  Så det kunne i stedet fx være: "... og hele dage forsvandt ned i et jordfaldshul af tanker om, hvorfor det skete. Som om du gik ud for at se på din baghaven og pludselig var den der ikke længere, og du så ned i jordens indre, som afspillede den samme røde begivenhed igen og igen."
  (eller "ustandseligt)

  Og jeg ville klart beholde "Passionate Mango" og "Destroyed Strawberry" på engelsk.

  Og til sidst: "Indrøm det."

  Yeah. Kan det ikke komme i hvedekorn eller noget? Der kan da ikke være så vilde rettigheder til det. Tak fordi du har oversat det og skrevet om det i Weekenderen!
  Kh!

  SvarSlet