onsdag den 23. januar 2013

Gid jeg var i bad i Silkeborg med håndsyede øjne

Café-udstilling

15. januar - 24. marts 2013 i Café Ørnsø 
i Kunstcentret Silkerborg Bad
 

Broderede digte

Digte af Eske K. Mathiesen broderet af Åse Rørdam.
Broderiet dukker i disse år frem som en kunstnerisk udtryksform blandt mange andre. Nu genopdages mulighederne i de raffinerede teknikker og den sarte sanselighed i materialerne. Det er ikke kun kunstnerne, der broderer. Såkaldt almindelige mennesker har broderet hele tiden, mest efter mønster, men også frit, og broderiet spiller er vigtig rolle i kvindernes kunsthistorie.

At male med tråd

Der er blevet broderet langt tilbage i tiden. På Ovids og Vergils tid kaldte romerne broderiet at ” male med tråd”. Det var uldtråd, man brugte dengang. Senere kom silken til og betød en revolution. Lige siden har teknikker, opfindelser, materialer, moder og anvendelser, både til pynt og nytte, skiftet. De fleste kulturhistoriske museer har eksempler på broderier, om ikke andet, så navneklude.
Bogstaver som motiv i broderi er ikke noget nyt fænomen. Bogstaver findes i mange varianter, i kunstfærdige ejermonogrammer på sengetøjet og formanende ordsprog og bibelsprog over ægtesengen.

Rysteribs

Udstillingen af Eske K. Mathiesens og Åse Rørdams ”Broderede digte” viser bl.a. en serie ”Rysteribs”. Det er ordspil, hvor der på forskellig måde leges med bogstaver og billeder. Somme tider skal billedet tages alvorligt, andre gange må man lege med øjne og fantasi. Prøv selv! De øvrige broderede digte skulle der ikke være nogen ben i.
Åse Rørdam og Eske K. Mathiesen er begge født i 1944, Eske i en familie hvor tekstile sysler har spillet en stor rolle i flere generationer. Åse, som er bibliotekar, har altid arbejdet med tekstile sager. Eske er, foruden digter med mange bøger bag sig, uddannet som kulturhistoriker.
Alle de udstillede broderier er i privateje. Rysteribsene er gengivet i tidsskriftet Hvedekorn nr. 2, 2011.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar