søndag den 23. august 2015

Staun vs. Ranum (Næsby)

Staun
Stavn
Farstrup Kirke Rejseladen ved Waar
Farstrup (Aalborg).jpg
WaarRejseladeN.JPG
Fiskerhytter i Staun.jpg
Turist- og fiskerhytter i Staun
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Nordjylland
Kommune: Aalborg Kommune
Sogn: Farstrup Sogn
Postnr.: 9240 Nibe
Demografi
Staun landsby: 88(2008)
Kommunen: 197.426(2010)
 - Areal: 1.143,99 km²
Tidszone: UTC +1

Staun (eller Stavn) er en landsby i det nordlige Himmerland med 88 indbyggere (2008), beliggende 19 km øst for Løgstør, 14 km vest for Nibe og 35 km vest for Aalborg. Landsbyen hører til Aalborg Kommune og ligger i Region Nordjylland.
Staun hører til Farstrup Sogn. Farstrup Kirke ligger i Farstrup 4 km sydvest for Staun. Landsbyen har et vandværk og en borgerforening. Den tidligere skole bærer årstallet 1905, det gamle forsamlingshus er nu beboelse, og der har været frysehus i landsbyen.
Staun ligger 400 m fra Limfjorden. Her har været landingsplads og fiskerleje, og der er stadig et bådelaug. Inden Finanskrisen arbejdede en projektgruppe på at få anlagt en marina ud for landingspladsen, men det er foreløbig ikke blevet til noget. Vandrere og cyklister tilbydes natophold i kommunale hytter tæt på fjorden.[1]
Waar Hovedgård, der ligger 3 km mod vest og er opført i slutningen af 1500-tallet, drev en indbringende færgefart mellem Staun og Attrup i Han Herred. Uden for gårdens mure findes stadig den rejselade, hvor de rejsende kunne overnatte, mens de ventede på færgen.
Firmaet ecoBETA A/S (tidligere Lykkebo miljø & design), der producerer 2-skyls teknologi til eftermontering i wc-cisterner samt vandreducerende vandhaneindsatser og brusere, har sin administrations- og udviklingsafdeling i Staun.[2] 

vs. 

Ranum
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Nordjylland
Kommune: Vesthimmerlands Kommune
Sogn: Ranum Sogn
Postnr.: 9681 Ranum
Demografi
Ranum by: 1.025[1](2015)
Kommunen: 37.399[1](2015)
 - Areal: 771,8 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.vesthimmerland.dk
 
Ranum er en by i det vestlige Himmerland med 1.025 indbyggere (2015)[1], og den femtestørste i kommunen. Byen ligger i Region Nordjylland og hører til Vesthimmerlands Kommune.
Få kilometer mod vest ligger Limfjorden og færgestedet Rønbjerg, hvorfra der er færge til Livø. Byen er beliggende i Ranum Sogn.
Ranum er som så mange andre mindre byer ramt af udviklingen. Ranum var engang en handelsby pga. Ranum Seminarium og de mange "seminarister", der boede i byen. Da læreruddannelsen ophørte i 1980'erne ramtes hele byen af tilbagegang. Siden hen kom andre uddannelser til i seminariets bygninger, herunder en pædagoguddannelse, men med et langt mindre antal studerende. Efter år 2000 kom der igen nye aktiviteter til, i form af en efterskole.
Ved byen ligger den smukt genoprettede Vilsted Sø med nyopførte shelters og kanohavn.

(Ranum Sogn er et sogn i Himmerland. Indtil Kommunalreformen i 1970 lå det i Slet Herred (Ålborg Amt). I Ranum Sogn findes flg. autoriserede stednavne:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar