onsdag den 17. september 2014

Fire gange forlag (you frame them - og After Hand i guldramme)

(Dan Turèlls bidrag til Det Danske Bogmarked engang i 80'erne - fundet på Dennis Otte fine fan-side Dan Turèll Revisited på Facebook, som man vist skal søge om at blive medlem af, men det gør I så bare)

Fire gange forlag

Min første forlægger - vi taler om de, der i normalkontrakten hedder"hovedforlægger", altså ikke små caprcer på Jorinde & Joringel, Sommersko, Sigvaldi, Edition After Hand, you frame them - udgav mig fordi han fra "sædvanlig velinformeret kilde" (læs: Poul Borum - allerede dengang) havde hørt, det var sagen. Da han havde set salgstallene skiftede han mening, og derved blev det.

Rhodos 1970

Min anden forlægger tænkte ikke i salgstal - ikke af en forlægger at være. Han ville hellere brække en arm på tværs end udsende en skolelærers afskrivninger af elevernes graffiti på skolens lokum. Det var derfor en uomgængelig udvikling, at vort samarbejde fandt en organisk opløsning ved at han ikke længere havde råd til at udsende mine bøger.

Arena 1971-73

Min tredje forlægger havde før udgivet bøger af nogle gutter, der solgte - Panduro, Rifbjerg, Bodelsen hed de. Min tredje forlægger ville gerne have en til af slagsen - f.eks. mig, men ellers var der jo andre ... Min tredje forlægger var typen, der mente, at måske kunne vi sælge en bog om Elvis Presley. Og hvis jeg kunne aflevere den om en måneds tid var det ikke helt udelukket, vi muligvis kunne udgive bogen om to år - eventuelt halvandet, hvis jeg selv ville renskrive satsen, tilgodese hans kones synspunkter og give hans ordblinde søn privatundervisning i maskinskrvning.

Gyldendal 1974-75

Min fjerde forlægger viste mig en tillid og en åbenhed, jeg troede var patenteret af H.C. Andersen eller Walt Disney. Min fjerde forlægger vidste, at intet i denne branche lykkes uden en synkroniseret sans for penge og poesi.
  Min fjerde forlægger og jeg har holdt ti års bryllupsdag. Og han spanker mig stadig.
  den eneste måde at binde en forfatter til sig på, er nemlig at give ham fire hænder.
  Som i det ideelle ægteskab.

Borgen 1975 -? ... (og DT's levetid ud og videre frem, indtil for et års tid siden, da den tredje forlægger overtog forfatterskabet igen ... måske godartet denne gang, vi mangel nogle seriøst cool genudgivelser, jf. Asger Schnacks fornemme arbejde med (også i levende live Borgen-digter) F.P. Jacs arkiver og bagkatalog på Tiderne Skifter, måske skal de bare spørge Asger! Ikke måske, det skal de!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar