mandag den 10. marts 2014

Leksikalsk SUTsavn

Det undrer mig såre, at Søren Ulrik Thomsens gnistrende skarpe og onde leksikonartikler i Brøndums Encyklopædi. vel faktisk mine all time-favorit-SUT-tekster, hverken er optrykt på hans hjemmeside Oktober Boulevard eller i den nye mursten Samlede Thomsen, må jeg præsentere 3 stk.:

Hjælp. Hjælp aldrig et andet menneske - end ikke med at sætte en hylde op. I dag er langt de fleste så svage, at selv den selvfølgeligste håndsrækning vil blive optaget som en ydmygelse. Du får brug for professionel hjælp til at løfte dine tarme tilbage i bugen, når den, du får år tilbage hjalp med hylden, omsider flår dem ud. Og han vil spytte på dig fra sin grav, fordi din fortsatte eksistens meget vel kan ses som en arrogant hævn. På den anden side er der ingen grund til ligefrem at sparke enhver, der beder om hjælp; de vil bare klæbe til dig livet ud i taknemlighed over at være forstået.
SUT

Lån. Af en person på bistandshjælp kan man altid låne 100 kroner - visse svært afblankede kredse lever tilsyneladende af den samme seddel, der bestandig cirkulerer medlemmerne imellem. Men anmod et menneske med hus, grillhandske og pension hinsides graven om en ydelse af samme størrelse, og du skal se et ansigt formørkes af bekymring. Thi for ham er hundrede kroner ikke længere noget, der kan byttes til et måltid eller en brandert; seddelen er forvandlet til et beløb med dén dobbelte kvalitet potentielt at kunne trække renter og at kunne nedbringe samme på gamle lån. I denne abstrakte økonomi er penge altså et stof, som både formår at udsone fortiden og være pant på fremtiden, i hvilken henseende det kunne minde om nadveren, men mister sine egenskaber, hvis det omsættes her og nu.
  Dér forklarer, hvorfor bistandsklienterne er langt de mest velklædte
SUT

Social taber. Medborger som - andre steder end i terapilokaler eler terapilignende situationer - råber henholdsvis græder, særligt i fællesarealer.

- de øvrige opslagsord er Medborger, Tag-selv-bord og Utroskab, slå dem selv op!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar