søndag den 9. marts 2014

Dobbeltdisning

For første gang kommenterer Yahya Hassan direkte Athena Farrokszhads anmeldelse, i et interview i Dagens Nyheter i anledning af den svenske udgave af hans bog:

Nu kritiseras han av väletablerade människor med invandrar­identitet, som anser att han utsätter de redan utsatta. Svenska poeten Athena Farrokhzad skrev i en recension av hans bok att hon också har erfarenheter av patriarkalt våld i en intim sfär, men att det är omöjligt att skildra dem i en vit offentlighet.
– Ett sånt resonemang tycker jag är rasistiskt, säger Yahya Hassan. Att hålla tyst om sina erfarenheter för att hon befinner sig i en ”vit offentlighet”, att kalla det ansvar… Jag tar ansvar genom min bok. Hon tar inte ansvar om hon skyller sin självcensur på ett vitt samhälle.
– Finns inte rasistiska eller diskriminerande strukturer, menar du?
– Jo. Men man ska kritisera systemet. Inte göra sig till offer. Inte skylla ifrån sig. Och inte själv tänka som en rasist. Hur kan något någonsin förändras om man håller tyst?

Og rapperen Marwan får også lige en ørefigen i forbifarten: 

Nyligen intervjuades rapparen Marwan i tidningen Politiken, och han var ”pissed” på den danska kultureliten som tydligen behövde en Gyldendalsk diktsamling för att känna stanken från förorten. Han och andra rappare har i åratal kritiserat samhället, men helt ignorerats. Bara när invandraren vänder kritiken mot sig själv och sina egna får han eller hon uppmärksamhet i medierna, sa han. Yahya Hassan håller med om att dansk offentlighet ignorerar problemen, men tar inte till sig av Marwans kritik heller.
– När rapparna gör idiotiska videor med lyxbilar, snygga kvinnor och hyllar ett hårt, coolt liv reducerar de sig själva till underhållning… hur kan de tro att man ska ta dem på allvar då?

Yahya Hassan

- den svenske udgave, popper lige s/h-heden (og formatet) op

Ingen kommentarer:

Send en kommentar