søndag den 9. februar 2014

En krattemester er kradset af

Kunstneren Erik Liljenberg er død, 71 år gammel, han SKREV sine psykedelisk skarpe, minutiøst sværmende tegninger, var medlem af avantgarde-broderskabet MANJANA sammen med Peter Laugesen, Dan Turèll og (suk) Kristen Bjørnkjær og kreerede selvfølgelig det legendariske cover til Turèlls rasende MANJANA-monstrum:

Photo: Billedkunstneren Erik Liljenberg (15. december 1942 – 8. januar 2014) – R.I.P.!

I første halvdel af 1970‘erne var Erik Liljenberg en del af den såkaldte Manjana-gruppe – med Kristen Bjørnkjær, Peter Laugesen og Dan Turèll.

I 1973 kunne en af Liljenbergs karakteristiske prik-tegninger ses på omslaget af Turèlls bog “sekvens af Manjana, den endeløse sang flimrende igennem hudens pupiller” (Arena).

I 2001 fortalte Liljenberg i et interview om, hvor Manjana-begrebet kom fra:

“Det var et ord, vi brugte meget i den periode. Jeg havde været en sommer i Spanien sammen med Kristen Bjørnkjær og hans kæreste, og dér havde vi noget med, at hver gang, vi skulle et eller andet, sagde vi: ‘Arh, manjana – det kan vi gøre i morgen!’ På den måde opstod begrebet. Det var sådan en slags holdning til tingene. Det var også gennem Kristen Bjørnkjær, som jeg kendte fra Århus, at jeg mødte både Peter Laugesen og Dan Turèll. Da jeg kom til København, boede jeg i en nedlagt købmandsbutik i Wesselsgade, og jeg husker, at Dan kom og stillede sin cykel ude foran. Ellers husker jeg ikke så meget fra den tid – andet end at vi røg en masse tjald, inden vi gik i gang med at tegne og skrive. Dan og Peter var de mest skrivende. De bare skrev og skrev og skrev. Senere lavede de sådan noget med at sælge deres manuskripter per gram, eller hvad det nu var. Altså ligesom når man køber tjald, så købte man bare skrift i stedet for. Fyrre kroner grammet – eller nej, det var nok ikke så meget dengang, snarere ti kroner grammet.”

Samme sted fortæller Liljenberg, at prik-tegningen på omslaget af Manjana-bogen af en eller anden grund er gengivet spejlvendt. Årsagen kender han ikke.

(Interview-citat fra bogen “Onkel Danny fortalt – interviews”, red. LM & Steen Møller Rasmussen, Bebop, 2003.)

- Hvedekorns kunstredaktør Christian Vind er en storfan og var en god ven, og han hyrede Liljenberg som billedmager til nr. 2, 2009 - se bare

 

- denne pragtfulde prikken for vores øjne tager aldrig ende heldigvis!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar