lørdag den 19. marts 2016

Bo Tao og jeg vælger Dan-bøger på dr.dk

Onkel Danny fylder 70: Her er 6 af hans bedste


Dan Turèll døde i 1993 - men hvis han stadig kunne gå gennem byen, ville han være fyldt 70 år i dag. Her er seks af hans bedste bøger, hvis man spørger Lars Bukdahl og Bo Tao Michaëlis.

Rigtig mange danskere har et særligt forhold til Dan Turèll: Nogen knuselsker krimierne, andre dykker ned i digtene - og en del husker ham om ikke andet fra folkeskolens tvangslæsning af 'Vangede billeder'.Men hvor skal man begynde i hans over 80 bøger?
I dag ville Dan Turéll være fyldt 70 år. Derfor har vi bedt litteraturanmelder Bo Tao Michaëlis og digter og anmelder Lars Bukdahl om at dele deres yndlings Dan Turèll-bøger med os. De har hver deres favoritter, men er enige om, at Dan Turéll var en ener i litteraturen:
- Dan Turèll er på samme tid den mest eksperimenterende og mest poppede og mest konservative digter, vi har. Han stikker løbende i et mylder af forskellige, distinkte genre-retninger, fra rim & remser til kriminalromaner, men han lyder altid som sig selv, siger Lars Bukdahl.*
- Turèll viste at litteratur både kan være sprogudvidende og indsigtsfuld uden at miste sit sociale engagement i virkeligheden, siger Bo Tao Michaëlis.




'Karma Cowboy' 1974 - digtsamling

Lars Bukdahl: - Det store kulørte samlealbum med overordnet cowboy-tema; forfatterskabets vadested som en travl, men nøje organiseret rundkørsel, der både går til Vangede og Andeby og Planet X.




'Vangede billeder' 1975 - roman

Bo Tao Michaëlis: - Delvis coming of age-ungdomsroman som ikke handler om middelklasseungdom i gymnasiet. Delvis skæg skildring af den proletariske nybyggerkoloni til den forkerte side af Lyngbyvejen i Gentofte Kommune.




'Super show Stjerne Støv. Medie-montager III' 1976 - digtsamling essaysamling

Lars Bukdahl: - Turèll som vidende og vittig vejviser i yndlings-populærkultur: Frankenstein, Anders And, Johnny Cash, Andy Warhol, David Bowie: Alle hilser han på som kære og gamle venner.




'Sort film' 1984 - essaysamling

Bo Tao Michaëlis: - Essaysamling fra 1984 af hans hymner og oder til kriminallitteraturens hårdkogte drenge og poeter. Humphrey Bogart, Dashiell Hammett, Raymond Chandler og Simenon.




'Gud & Gokke' 1992 - digtsamling

Lars Bukdahl: - Bind 2 af den såkaldte sidste trilogi, Turells sidste, gnomisk finurlige digte. Den legesygeste melankoli i verden – et helt, lille digt derfra: ”Jeg er/ træt. JEG,/ træt?/ Dét kan I ikke/ være bekendt.”




'Det døgn da' 1992 - roman

Bo Tao Michaëlis: - Skrevet året før Dans død hans vellykkede forsøg på at skrive en psykologisk thriller a la Simenon. Står udenfor Mord i mørket-romanerne og er faktisk bedre end denne serie med en navnløs opdager.
  • Bo Tao Michaëlis er dansk kritiker, kultur- og litteraturanmelder for Politiken. En af hans specialer er hans store viden om krimi-genren.
  • Lars Bukdal er med egne ord: Anmelder på Weekendavisen, redaktør af Hvedekorn, folkelig foredragsholder, litterær hypnotisør, forfatter af romaner, digtsamlinger, børnebøger, monografier.
*
(min fulde tekst her:

-->
Det gode ved Dan Turélls forfatterskab:

Dan Turèll er en fantastisk forfatter, fordi der er sådan en vældig energi og overordentlig omhu i hans tekster. De flipper og fræser, men de gør altid på en prik – og med alt for mange accenter over vókalerne. Han er på samme tid den mest eksperimenterende og mest poppede og mest konservative digter, vi har. Han stikker løbende i et mylder af forskellige, distinkte genre-retninger, fra rim & remser til kriminalromaner, men han lyder altid som sig selv, stiligt I GANG!

1 kommentar: