onsdag den 16. maj 2012

Årets statslige tilklatninger

9 litterære modtagere af Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat: Alen Meskovic, Camilla Stockmarr, Christina Englund, Kamilla Hega Holst, Mads Nygaard, Martin Glaz Serup, Mette Holm (oversætter), Morten Leth Jacobsen, Nikolaj Zeuthen.

Kun 1 og 1/2 primært lyrisk/hybrid forfatter (begge med Z!), Martin Glaz (på tide!) og Nikolaj Zeuthen (i ordent! - 1 roman, 2 digtsamlinger, 1 tegneserie, 2 plader)  (Meskovic debuterede med en digtsamling, men får pengene for sin debutroman), det er lettere pinligt, synes jeg nok. Og så har jeg med skam at melde ikke læst nogen af prosaisterne Camilla Stockmarrs og Mads Nygårds og Morten Leth Jacobsens bøger (og heller ikke Meskovics roman, og det burde jeg virkelig have gjort, Stockmarr har jeg også dårlig samvittighed over). Kamilla Hega Holsts debutroman En kærlighedshistorie kunne jeg godt lide for dens kuldslåede råhed, og jeg har hørt lutter pålideligt godt om hendes nye roman, Sort, som jeg har liggende til umiddelbar indoptagelse. Christina Englund debuterede som 17- årig med purt fordrømte Uden egentlig at sove i 1992 og skrev så en håndfuld forglemmelige dusin-romaner, men vendte stærkt tilbage med gøgerede-idyllen Dør til et værelse, 2008. 4 jeg kan lide og 4 jeg ikke har læst og 1 oversætter (fra cool nok japansk), det må siges at være OK!

To af de største undladelsessynder, Rasmus Nikolajsen og Mikkel Thykier, har hver fået 100.000, men at de ikke har fået det treårige er stadig mere skandaløst (en tredje for længst fortjenende, Marius Nørup-Nielsen, har slet ikke fået noget i år).

Andre yngre, skønne, smalle, der har fået arbejdslegater (og jeg lader så være med at nævne alle dem, der burde have fået (fra Sternberg, Glenn Christian, Rasmus Halling (der netop er gået legit) og derudad) - men det ligner en klar forfordeling til fordel for nylige debutanter på overgrundsforlag - Julie Sten-Knudsen, IKKE den mest spændende af årets talentfulde debutanter, har fået både 100.000 og en produktionspræmie på 75.000 - men hvorfor så ingenting til seje Hanne Viemose?): 50.000 til Rasmus Graff og Peter-Clement Woetmann, 100.000 til Eva Tind Kristensen, Amalie Smith, Julie Sten-Knudsen, Olga Ravn, Stine Pilgaard, Iben Mondrup, 150.000 til Bjørn Rasmussen og - som den største, glædeligste overraskelse - Frank Kjørup.

Det kunne være meget værre og en hel del bedre, udtaler boglegatholderen.

1 kommentar:

  1. Glenn Christian Ravn har altså fået et arbejdslegat i år.

    SvarSlet