I fredagens Politiken, samme dag som min kritisk udkullede kommentar om miseren, "Lyrisk lumpenhed", stod at læse i WA, skrev Nils Thorsen en nyhedsartikel om Lindhardt og Ringhofs lumpne udgivelse af Peter Poulsens digtsamling Rulleteksterne som kun e-bog og print-on-demand, hvori L&R-redaktionschef Hans Henrik Schwab gudhjælpme udtaler, at
"Udgivelsen af Peter Poulsens digtsamling er et eksperiment (...) Og I virkeligheden et forsøg på at sikre lyrikken (...) "Lyrik er så smal og trængt en gerne, at vi er nødt til at forsøge noget nyt. Og med e-bogen af digtsamlingen er her helt nede i 50 kroner. Og så kan man altså stadigvæk bestille den som bog og få den leveret for 200 kr.", siger Hans Henrik Schwab, der indrømmer, at metoden kan forstærke tendensen med, at bestsellere sælges i stadig større oplag på de smalle genrers bekostning. "Men tanken er faktisk at modvirke den bevægelse eller i hvert fald sikre, at de smalle genrer ikke helt forsvinder ved at give dem et overlevelsesreservat. De er jo nærmest ingen etablerede forlag herhjemme, der udgiver digte i dag."
Hykleri føjes til spot føjes til skade! Gu er Poulsen-udgivelsen ej et et forsøg på at sikre lyrikken (som L&R ikke har løftet en finger for (= ikke udgivet en eneste digtsamling i noget format) det sidste halvandet år (: tre digtsamlinger ud over Poulsens står på hjemmesidens liste over "Digte": Pablo Nerudas Kaptajnens vers, genudgivet 2008, Christel Wiinblads 49 forelskelser, 2008 (udkom på det nu nedlagte søsterforlag Athene), Ellen Bick Meyers Skandinavisk solhverv, 2007). det er et forsøg på at få del i poesiens finkulturelle kapital til spotpris - ingen forhindrede jo forlaget i udgive Rulleteksterne som både almindelig bog, i de sædvanlige, skaldede 3-400 eksemplarer, og e-bog; for en mediekoncern som Egmont, ejeren af L&R, er det jo grotesk små Supermule-peanuts, det handler om. Hvis udgivelsen er et eksperiment, er det et eksperiment i, hvor småligt, et "etableret forlag" kan slippe af sted med at opføre sig. Og dommen bør blive, at eksperimentet mislykkedes, så småligt kan et etableret forlag IKKE slippe af sted med at opføre sig - denne ydmygende ynk er værre end ingenting, gå tilbage til jeres poesi-moratorium og grillinstruktioner og Jumbobøger og Leif Davidsen, venligst -!
I artiklen kaster Peter Poulsen lys over skæbnefortællingen bag udgivelsen; han havde fået bogen tilbage i hovedet fra Vindrose/Borgen - "men Lindhardt & Ringhof syntes så godt om bogen, at de tilbød at udgive den som e-bog. Så tænkte jeg: Jamen, kommer den så slet ikke som rigtig bog? Jeg er så gammeldags, at det vil jeg sgu helst have. Så fandt de ud af at lave den som print on demand. Man må jo også træde ind i det 21- århundrede på et eller andet tidspunkt, og måske kan jeg på den måde få andre læsere i tale"
Forfængeligt håb, indeed! Men dvs. at hvis ikke den dobbelt tilpissede Poulsen havde sukket efter bogudgave, ville e-bogen have været eneste læsemulighed - og læsning umuliggjort for alle, der ikke har en e-bog-aflæser - jeg ville som anmelder skulle have nøjedes med en pc-aflæsning, hvor digtene uskønt er klumpet sammen oven på hinanden.
L&R har, før min kommentar, tilsendt mig en "Invitation"
I anledning af Peter Poulsens 70-års fødselsdag og udgivelsen af digtsamlingen Rulleteksterne, vil det glæde forfatteren og forlaget at se dig/jer til en reception Tirsdag den 10. august kl. 15-17 i Egmonts kantine, Vognmagergade 11, 7. sal Der vil være et let traktement, og fødselaren vil læse op af sin nye bog. Musikalsk indslag ved Jens Søndergaard duo. Venlig hilsen Peter Poulsen og Lindhardt og Ringhof.
- og hvis der er nogen poetisk retfærdighed til, vil sprinkleranlægget, før digterens og duoens ankomst, pisse den sure urin fra Pia Juuls gamle digt ned på redaktør Schwab & co.: pssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Kan man overhovedet være uenig med dig i det?
SvarSlet