torsdag den 9. januar 2014

Konkrete kroner og metaforisk indbrud

Mens vi venter på Montana-juryens afgørelse (afsløres i morgen aften, mens Kritikerlavets bestyrelse diskuterer sig frem til deres 3 kandidater) er Yahya Hassan stadig eminent citerbar, her læserinterviewet hos Politiken:

Via Politikens netavis har læser Mikkel Brøgger Petersen spurgt om den unge debutant allerede nu brygger på en to'er, og om Yahya Hassan vil udtrykke sig i andre litterære former som noveller eller romaner.
Til det svarer Yahya Hassan tørt:
»Jeg er ret overbevist om, at det bliver digte. I starten var der mange, der sagde: 'Nå, skal du skrive digte, hvordan kommer det nu til at gå'. Men vi har jo set, at det kan man godt lave nogle kroner på«.

Aftenens sidste spørgsmål kommer fra salen og går på det turbulente halve år, som Yayha Hassan har haft siden udgivelsen af sin digtsamling. Han blev i efteråret overfaldet på Hovedbanegården i København og eskorteres nu af folk fra PET.
Har det været prisen værd?
»Jeg ser det ikke som en pris, jeg har betalt. Selvfølgelig er der nogle konsekvenser, men poesien er mit drive, og jeg forholder mig ikke til alt det andet. Det er ligesom, hvis man laver et indbrud. Er det prisen værd at blive taget for at lave et indbrud? Det må man gøre op med sig selv. Måske slipper man afsted med det«, siger Yahya Hassan. 

- som Per Højholt, fofatter til digtsamlingen Revolver, engang skrev i en dedikation:

Nye forbrydelser

Ingen kommentarer:

Send en kommentar