fredag den 3. januar 2014

Den magiske besværgelse, der glemte at selvdestruere

Jeg anmeldte Glenn Christians Hydra til dagen, i september, men anmeldelsen er først på i dag, og den begynder sådan her:

-->
Jeg kan bliver noget så forbandet over automatisk opmærksomhed og automatisk mangel på samme i den litterære verden.
  Digteren Glenn Christian har for nyligt udsendt sin syvende og hidtil stærkeste og rigeste bog, Hydra!, der garanteret ikke bliver anmeldt i andre aviser end Weekendavisen og Information, fordi den som alle hans forrige bøger er udsendt på et mikroforlag.

Og besværgelsen virkede! Bogen blev også, foruden i Information af Kamilla Löfström, anmeldt af Lars Skinnebach i Jyllands-Posten, begejstret og skarpt, med bl.a. disse gode ord:

Men mellem de fastlåste positioner (brugsværdi over for egenværdi, fast ejendom over for nomadisk uorden) er der sproget, som skaber alt flydende. En mulighed for mælk og honning, der i "HYDRA!" opnås gennem blanding af stillejer. Lige fra det højstemte poetiske udtryk til administrationens og magtens sprog til det vulgære. Eller gennem stammen, fejlstavning og forkert brug af artikler, der på samme tid gør sproget fremmedartet, udsat, hydraulisk bevægende og fortroligt. (...)  Jeg kan ikke lade være med at glæde mig som en gal til, at Glenn Christian senere på året udgiver nyt, for hver gang der kommer en ny bog, bliver forfatterskabet og de tidligere bøger stadigt synligere, indtil de måske en dag fremstår som nogle af de mest solidt formeksperimenterende, poetisk og politisk anfægtede tekster, som udkommer p. t.

Jeg kan godt forstå, at JPs' nye. bravt kæmpende litteraturredaktør David Jacobsen Turner blev den mindste smule fortørnet over, at jeg ikke havde opdateret min besværgelse, mens den stod dér og slumrede i anmeldelseskøen.

I mellemtiden er flittigt rasende Glenn C's 2013-samling nr. 2, Mudret sol, anmeldt i Information (af Tue Nexø) og formodentlig-forhåbentlig snart også i Jyllands-Posten (af Lars S) og før eller siden omsider i Weekendavisen (af yours truly, jeres vitterlige).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar