mandag den 11. marts 2013

SÅ BLEV DET ENDELIG JUUL!


Kritikerprisen (på 60.000 danske kroner) for 2012 tildeles: Pia Juul for novellesamlingen: Af sted, til stede (Tiderne Skifter).

Modtageren af Kritikerprisen udpeges ved urafstemning blandt medlemmerne af Litteraturkritikernes Lav. Årets øvrige nominerede var Kristian Bang Foss for romanen: Døden kører Audi (Gyldendal) og Harald Voetmann for romanen: Kødet letter (Gyldendal). Sidste års modtager af Kritikerprisen var Lars Frost for romanen Skønvirke (Gyldendal).

Pia Juul har som få - som måske kun hendes egne, store idoler, Herman Bang, Gustav Wied, Agnes Henningsen - sin egen tone i dansk litteratur, ironisk og henført, drilsk og direkte, vittig og melankolsk. Alt det, Pia Juul har fået os til at elske som det særligt Pia Juulske, findes i Af sted, til stede, der formelt spænder fra regelrette noveller til bittesmå aforismer og episoder: Gamle ord og salmer, en sær og skøn blanding af tøven og krystalklare øjeblikke. Det gådefulde ikke mindst.  Mennesket hos Pia Juul er en noget komisk størrelse, excentrisk og med en uophørlig trang til beruselse. Glæde og grumhed vandrer hånd i hånd.  Lykken handler novellerne og episoderne ikke om (de handler faktisk meget om døden), men de kredser om en slags lykkefølelse. 

Prisuddelingen foregår torsdag den 4. april kl. 16.00 hos Kulturstyrelsen, H.C. Andersens Boulevard 2, 1553 Kbh. V.
Alle er velkomne

(iflg. Google har Duborg Skolen tidligere anvendt overskriften, men jeg er sikker på, at jeg har gjort det endnu tidligere, jeg har bare ikke beviser)

(og Pia Juul har jo som bekendt skrevet en fremragende, atypisk og eksperimenterende krimi, som derfor ikke er en krimi, Mordet på Halland, der ligesom ALLE hendes andre bøger, også den om fotografen og ungdomsbøgerne, burde have fået Kritikerprisen)

1 kommentar: