mandag den 11. marts 2013

“De skæve krimier” på Krimimessen

Betegnelsen ”de skæve krimier” refererer til udvalgte forfatteres litterære bagkatalog og ikke til atypiske og eksperimenterende krimier. Vi har valgt betegnelsen til enkeltstående krimiudgivelser af forfattere, som normalt ikke bevæger sig indenfor kriminallitteraturen. Det er forfattere, som tidligere har skrevet skønlitteratur uden for krimigenren eller som primært har beskæftiget sig med faglitteratur og altså nu har prøvet kræfter med krimien.

Skæve krimier er altså krimier skrevet af forfattere, der tidligere har skrevet ikke-krimier, fordi krimiforfattere sædvanligvis ikke skriver andet end krimier, og det er derfor virkelig skævt at ville skrive krimier, når man før har skrevet ikke-krimier, også fordi krimier helst ikke bør eller vil eller kan være atypiske og eksperimenterende, noget skønlitterære ikke-krimier helst gerne må være, synonymer kunne jo fx være nyskabende og originale.
 
Måske findes der slet ikke atypiske og eksperimenterende, danske krimier, og ikke bare helst ikke (der findes velsagtens litterært kvalificerede krimier, af Dorph/Pasternak, Liv Mørk, Staun, Henning Mortensen, men er de i deres krimihed atypiske og eksperimenterende (jo, Mortensens er måske nok, men så er de måske heller ikke krimier?)?)?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar