mandag den 21. februar 2011

Køkkenet, landskabet og sejrsskamlen

Pressemeddelelse

Kritikerprisen 2010 til Christina Hesselholdt og Georg Brandes-Prisen til Dan Ringgaard

Prisuddelingen foregår torsdag den 24. marts 2011 kl. 16 hos Kunststyrelsen, H.C. Andersens Boulevard 2, 1553 Kbh. V.

Alle er velkomne

Kritikerprisen for 2010 tildeles Christina Hesselholdt (født 1962, debut 1991) for hendes fortællekreds Camilla - og resten af selskabet (Rosinante). Bogen bringer os i selskab med en kreds af midaldrende venner og veninder, der kunne kaldes helt almindelige, hvis ikke det ikke var for Hesselholdts på samme tid viltre og virtuose iscenesættelse af selv deres mindste tanker og oplevelser nu og i fortiden. Det bliver et eksistentielt og intellektuelt og sprogligt drama af stor sørgmunterhed at gå en tur i Fælledparken 3. maj. Den generøse, litterære selskabelighed i Camilla - og resten af selskabet overstimulerer læseren præcist og nådesløst.

Modtageren af Kritikerprisen udpeges ved urafstemning blandt medlemmerne af Litteraturkritikernes Lav. Årets øvrige nominerede var Pia Juul for digtsamlingen Radioteatret og Harald Voetmann for romanen Vågen.

Georg Brandes-Prisen for 2010 tildeles lektor, dr. phil. Dan Ringgaard for monografien Stedssans (Aarhus Universitetsforlag), hvormed stedsstudier som litterær disciplin for første gang præsenteres og praktiseres konsekvent på dansk. I livfuld vekslen mellem teori, analyse og subjektiv lystvandring, udført med sensibilitet og sulten nysgerrighed, fremstiller Dan Ringgaard suverænt og originalt, hvad stedet – byen og landskabet som mentale rum – betyder i og for en lang række danske og internationale tekster, ældre såvel som nyere. Han er i stadig dialog med den nyeste forskning, altid eminent på højde med sin genstand, han skriver medrivende og klart, og det lykkes ham at kombinere forfattere og værker, der ellers aldrig ville have mødt hinanden.

Georg Brandes-Prisudvalget udgøres i år af Bo Hakon Jørgensen, Anders Juhl Rasmussen og Erik Skyum Nielsen.

Begge priserne er på 60.000 kr., og finansieres af Statens Kunstråds Litteraturudvalg.

TILLYKKE TIL SPROGMESTRENE CHRISTINA OG DAN

1 kommentar:

  1. Tak for de gode nyheder Lars. De kommer støt og jævnt fra dig blandet op med en god omgang non-sense-poesi fra hjerterødderne.
    Tak

    SvarSlet