lørdag den 2. april 2016

Jfr. hestekræfterne i alle de mandfolk, pigen er

Scarykost er anmeldt i Weekendavisen i går af ikke mig, rimeligt nok, men Linea Maja Ernst. Det er en god anmeldelse i den forstand, at den gør sig stilistisk og refleksivt umage med at karakterisere og tage stilling, og knap så god i den (anden) forstand, at den starter med at beundre ivrigt og slutter med en opbremsende, både æstetisk og moralsk skepsis, og pænt træls i den tredje forstand, at den for vilde og polyfone og kompromisløse bog, jeg har læst (ikke så få gange), pacificeres og reduceres og patroniseres kriminelt. Jeg citerer det sidste af beundringen og det hele af skepsissen:

"Jeg er fan af Cecilie Lind, af hendes antiminimalisme (her er vi kry og energiske og pyntesyge, også i vores selvhad), hendes forelskede måde at tage det pigede inventar alvorligt, at fantasere monstrøst eventyrlige verdener frem. Det minder mig om net-pigebladet Rookie, hvor helt unge piger skriver til andre helt unge piger, en blanding af gode råd, empowerment og nuttede kollager. Eller hjemmesiden Tumblr, hvor man kan søge sammen i fællesskaber baseret på hysterisk fandyrkelse af dette eller hint, dele en storm af billeder.
Men når det er sagt, er Scarykost ikke Linds bedste bog. Stilen minder om tidligere udgivelser: Her er igen en fornemmelse af væg til væg-automatskrift i teksterne, som om de er halvt abstrakte blomstertapeter, hvis mønstre kunne fortsætte for evigt. Og glæden ved kløgtige ordspil: »følgeskader er stalkerfugle« - fik De den? Men i modsætning til tidligere tekster - som i Strunk (2015) - synes jeg hverken, Lind viser tænder eller kløer i Scarykost. Der er ikke rigtigt nogen vrede, kritik, kontrast til det sødt svagelige pige-plirrende. Digtene gør sig ærgerligt dumme i forhold til spiseforstyrrelsen. Jeg mener: Jeget insisterer på at være lillepiget og storøjet offer, det bliver et meget ensidigt perspektiv, og villet naivt. Jeg har sådan lyst til, at der også skal komme et oprør, at digtene siger fuck til finheden og opviser noget mere nuanceret indsigt i sygdomssituationen (som virker bevidst fravalgt). Det er ikke, fordi jeg tror, at teksterne er et forsvar for den anoretiske pigekrop (som de på overfladen kan ligne), men de får heller ikke rigtigt sagt noget andet. Det er nok, fordi jeg synes, Linds litteratur er mest interessant, når den er trodsig på trods (af det lillepigede), men her bliver stemningen for ensfarvet svagelig, jegets psykologi går i ét med sine dukkede omgivelser, der mangler vilje og vrede, og jeg venter forgæves på et modspil, en overraskende vinkel, der aldrig kommer."

Jeg forstår ikke denne figur af passiviseret, nysseligt muddermæle, som dannes af ord og udtryk som "væg til væg-automatskrift, "halvt abstrakte blomstertapeter", "sødt svagelige pige-plirrende", "dumme", "lillepiget og storøjet offer", "finheden", "det lillepigede, "ensfarvet svagelig", "gå i ét med sine dukkede omgivelser" og resulterer i mangel på ikke mindre end "tænder og kløer", "vrede, kritik, kontrast", "oprør", at sige "fuck", "nuanceret indsigt", at være "trodsig", "vilje og vrede", "modspil" "overraskende vinkel."

Jeg læser tekster, der i en rig flerhed af formater og tonarter både fræser og vitser (onkelagtigt snarere end pigeligt: følgeskader = stalkerfugle er rent At tænke sig), vrøvler og ævler, vrænger og vrider sig, raser og beruser sig (i ikke mindst vrede) og - helt bogstaveligt! - siger ingen ende på fuck til alt og alle, inkl. digterjeget selv. Jeg læser tekster, der af alle kræfter slår sig i det nådesløse tøjr, der er spiseforstyrrelsen, og udstiller det tøjr (hvilket direkte modarbejder sygdommens hemmelighedsfulde, private natur), som rå og udspekuleret grusomhed. Teksterne er ikke loyale mod sygdommen, men de er loyale mod oplevelsen af (og de splidagtige reaktioner på) sygdommen og det bånd, den taler som, og som de, teksterne, både klipper til hvirvlende båndsalat og kører kakafoniske støjsendinger ind over.

Hvis bogen med dens ubændige fart og forskelle minder om noget - og den minder sgu ikke om særlig meget - så er det Dan Turèlls og Peter Laugesens totalskrifter fra 70'erne, bøger som Hamr & Hak og Manjana, der med deres beat-inspiration vanligvis betragtes som meget maskuline skriptualiteter, og som ganske naturligt - digterne var unge mænd! - er lige så meget fulde af ung mand-inventar og -univers som Scarykost - digteren er en ung kvinde! - er fuld af ung kvinde-inventar og -univers.

Kig igen på det stykke fra side 31, jeg citerede ovenfor, det er med 1000 km. i timen en krigserklæring til den borgerkrig, der hærger i digterjegets indre. Og læs denne hårdt, hårdt koncentrerede tekst hen mod slutningen, der er lutter tænder, kløer, vrede, kritik, kontrast, oprør, fuckfinger, indsigt, trods, vilje, vrede, modspil, overraskelsesangreb - i fugleham:

"Retningslinier for afvikling. Det er en slags fremgang, en nedbrydning jeg værdsætter, det er mit jeg der ikke vil mig mere. Det er så det det er så det det er det er ikke acceptabelt at turde tie om utidig hjertefrekvens. Kvalt i egen tunge savler jeg selvet ud, det driver ad hagen ad helvede til med mine granskninger af krop af kød af skød og indre skælv, irrelevante egotrip trappes ned. Nu nytter afsmag for smiger, diverse komplekser bør ikke svække spejling. Refleksion: hvornår mon klarhed udklækkes. Æg udruges utålmodigt af morderiske fugle, for eksempel ravne. Hæse skræp og nysselige næb pirrer min ornitologiske interesse. Højt at flyve dybt at fable om fjers fordærvede tilstand. Rådne lykkelige redelig, dunet død. Lille skrøbelige skelet. Vingesvage svæklinge lades tilbage mens andre på træk tripper sol, cool flugt fra frossent hjem realiseres letsindigt. Åh at leve i favne og luske skade, gul er farve for fordækte impulser og jeg får pip af vingeskudte skamløsheder. Det duer ikke ikke at tage den helt ud til ingenting. Smelte og tø og dø. Brænde brænde op på bål og flamme flamme samme selv. Asket askese og spontan genopstandelse og så er man endnu engang grumt fugl Fønix-fucked. Fint fint. Opløst, afløst, indløst"

18 kommentarer:

 1. Det er sgu et flot stykke, mange alliterationer og biller og musik. Hun er også virkelig syg med sproget som, fx Laugesen... ( Den gamle krukke.)

  SvarSlet
 2. PS. biller, borebiller og den slags, der går ind under huden og gnaver ondt...

  SvarSlet
 3. Når jeg går, ikke bare ud, men længere ud, så langt ud, at gud ikke kan se mig, da går jeg sådan som en der kan få kongeblomsten at falme hurtigere end en bog i antikvariatets støvede udstillingsvindue. Ingen forstår hvem jeg er og hvad jeg vil her på skriftens afrokrøllede sti. Jeg køber en is og tæller kalorier i takt med flagspættens hakken. Denne musik er ikke bare øjne på linje men en menu af ordener til de ordløse som jeg søber i mig mens mostrenes sovsekander kalder minder frem i forkrøblede servietter. Murens fald var også et kald til arkaiske sovjetter af pollen i en næse der kun kan dufte de døende men ikke de døde. Filosoffernes sodavandsskrifter falder for stavelseskontrollen og bedstemødre åbner alle grave hvor ingen røgelse eller myrha før har været. Jeg fortsætter ind i sæbens tidstromme og jagter takten sammen med vinstuens allersidste gæst. Her er intet at hente indtil morgenens grød er sat til at boble og jeg lægger det sidste håb på den pensionerede affaldskontainer låg.

  SvarSlet
 4. OK, lad os tage en tur til:

  Fata Morgane,
  eneste toilet optaget
  af ulden blomst.

  SvarSlet
 5. uskarpe
  flaskehalse
  hilser mine
  klæbrige
  bukser

  jeg skal
  kun ane
  at jeg
  støtter
  altanens
  afbrændte
  festsange

  jeg savner
  et frølår
  af høje
  himle

  og den
  frugt som
  kan rumme
  poesiens
  migration
  og løfte
  til luften

  SvarSlet
 6. Smukt! "Løfte til luften!" Sådan noget kan jeg personligt godt lide.

  Små hænder af støv,
  vi holder bryllup sammen
  med de andre på jorden.

  SvarSlet
 7. de vindskæve
  pust rører
  mig mindre
  end de
  puttekristnes
  åg af eksem
  på min ryg
  i en helt anden
  drøm

  en sød fløjten
  i søgelyset
  af den
  politiske
  gødning
  får mig til
  at modsprede
  en indre tavshed
  i bibelselens
  gasarter
  hvor jeg ikke orker
  at holde min måne mere
  og kæler hellere saksen
  og papirets sylte
  af i morgen

  SvarSlet
 8. Hold for gudernes
  skyld de helliges kæft el
  lers er Fanden løs.

  SvarSlet
 9. Tøffende
  droner
  i denne
  hårløse
  verdens
  navlepynt
  som ikke
  brænder for
  noget men
  forfølger
  mit
  potentiale
  som sparker
  mig ind
  i en taxi
  og så står
  den på
  et røgslør
  lige indtil
  jeg sidder
  fast i
  Hvidovre
  hospitals
  svingdør
  hvor en rød
  rød rose
  fortæller
  mig at
  dette ikke
  er indgangen
  til Diamanten

  SvarSlet
 10. Mest misforstået
  er uden tvivl skeletter
  og engles hud og...

  Mest sårbar er sne,
  gadens skælvende stjerner,
  og vor kærlighed.

  Jeg tygger ellers
  godt med præstens gips gebis ,
  når det prædiker.

  Det er ikke for
  sent, sagde den døde og
  roterede lidt.

  Blev endelig så rig,
  at jeg kunne få en stakkel
  til at dø for mig.

  Alle disse sprog,
  der driver ordene herfra
  som vilde hunde.

  Nyt ord i mørket,
  trods månens selvlysende
  protester: daggry!.

  SvarSlet
 11. KAPITALISTENS KÆRLIGHEDSDIGT

  Snart sender
  jeg dig
  en
  regning
  for min
  længsel
  efter dig

  alle disse
  våde drømme
  tømte flasker
  af dyre vine
  og ikke mindst
  vask af sengetøj
  og køb
  af nye sportsvogne
  og racerbåde
  kan også snart
  koste mig en tur
  på den private
  tosseanstalt
  og den er IKKE billig
  min elskede!

  SvarSlet
 12. Det bliver stadig bedre...

  DET REGNEDE ET ØJEBLIK

  Til Inger
  (Inger Christensen sagde engang, hvor vi drak myntete og røg en joint i sidst 60erne... :"Du skriver nu et godt nu...")

  Det regnede et øjeblik,
  men kun på den ene side af træet.
  På den anden side
  rejste skoven forbi
  med sine uforklarede drømme.

  I det samme døde nogen
  i regnpyttens spejl.

  Stilheden,
  den mest almindelige lyd i universet,
  levede derefter videre... Etc. ...

  Og lyden af utilsigtet smerte.

  Virkeligheden holder aldrig en pause.

  Men kaster sine skygger after dig.

  Efter dig.
  Jeg er ingen igen.
  Igen - ingen,
  igen, ingen etc. .

  Nu,
  hvor nogen går forbi,
  og du tæller det
  på hjertet
  og fingrene.


  SvarSlet
 13. Forskergrøn
  fotosyntese
  trompeterer
  i nye kys

  Der er
  ikke så lidt
  energi
  i dine læber

  Jeg slider
  endnu
  en urt
  op for
  den er
  ingens
  bukser

  Brillebetjening
  beder jeg ikke om
  men maniske
  æbler er ikke
  utysker

  Jeg hører
  din fløjten
  og flytter mig
  væk fra
  den visne sol

  Feberringende
  telefoner
  ønsker mig
  en god
  recept
  så min
  blodtrykkende
  glæde bøje
  mine stråler
  ud i hegnet
  hvor drømme
  sendes retur
  og glemmes
  på de renes
  bål

  skabt af
  vores ukolde
  væder

  SvarSlet
 14. Sejrmeldingens
  nys er en arm
  over skulderen
  på skummerens
  blå øjne mens
  kagen bliver
  formet

  Jeg er
  tidens
  cement

  et mønster
  af vandets
  ændrede
  veje lige dér
  hvor
  uglen sidder
  hånfuld
  og sikrer
  sig at han
  er ikke en del
  af dette
  cirkus som
  er en hån
  mod cirkus

  SvarSlet
 15. Husker
  alle somre
  på Stevns

  lige bortset
  fra den

  hvor jeg
  ikke
  var dér

  SvarSlet
 16. Blæreblomstens
  højt dannede
  ikkeblomst
  er en rødskærm
  med falske farver
  og flødekåde
  aamunder med
  misdannede
  millioner som
  han end ikke
  kan styre

  Hvis jeg
  var Arthur
  startede
  jeg forfra
  med den
  smeltede
  chokolade

  og sparkede
  min ørnemor
  ud på
  den gule
  mark

  .

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anonym - dine mange indlæg, går ud fra det er den samme anonym der har underholdt i denne og i en anden tråd - er der tale om karikaturer på poesi, eller det ment som poesi? Eller er det meningsløst at skelne mellem karikatur og forlæg, den ægte vare, POESI, hvis en sådan findes?

   En anden anonym

   Slet
 17. Personligt er jeg ikke meget for det anonyme -i det hele taget - eller at man ikke gør sig stor umage. Det er jo ikke hip som hap, hvad der står, hvis der ikke er en idé med det, om ikke nødvendigvis en "mening".

  SvarSlet