lørdag den 4. april 2015

Schades fodspor på Gentofte Sø - og rævenes

Vi gik tur rundt om Gentofte Sø i går, og nu ved vi omsider, at det har Jens August Schade også gjort talrige gange, og det synes vi, at vi kunne mærke - ligesom han også har hængt ud inde i Hellerup, i og nær Øregårdsparken -

fra sønnen Virtus Schades biografiske skitser, organiseret efter muser, i bogen Schade i spejlet;

Ang. musen Inga (Lyngbye - stadig lyslevende Schade-illustrator og billedkunstner i egen ret), en oplistning af hjem/tilholdssteder afsluttes med:

(...) en villa i Gardes Allé i København, tæt ved Øregårdsparken, for mig er det netop dette sted, der er Inge. Og Schade oplevede som digter en af sine friskeste perioder. Hver dag og hver aften kunne han gå lange ture ned til havet, der sås for enden af næsten alle alléerne. Øresund med skibe. Og på den anden side af Strandvejen lå Øregårdsparken, hvorfra Inga malede akvareller i en stram stil med store farveflader. Han begyndte at skrive digte, der var påvirket af disse omgivelsers mættede lykke, men også af hendes akvarellers og tegningers præcision og kraftfulde spændthed.

Ang. musen Susan:

I en lille varm kælder nær Gentofte Sø levede han samme med Susan, der var erklæret heks, i omkring et tiår (...)

Et håndskrevet digt i Schades sidste, (som så mange andre af hans PROSAbøger) oversete og undervurderede værk, 70 eventyr om det hemmelighedsfulde København og omegn, også fra 1978:

RÆVENE PÅ GENTOFTE SØ

Ræve, som skyggebilleder. - Ude på
Søens Is - en hvid måne og sne -
ræveunger, 3 forskellige - de leger,
der er sus i halen, klare øjne.
Se de to voksne ræve. -
Hun-ræven i sin lange, mørke kjole. -
Sne hele vejen udenom søen.
- - -

- det rævehalesus hørte vi også ekkoet af.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar