torsdag den 9. april 2015

Gyldendal lortecensurerer

Gyldendal har udgivet denne her bog:(Har du altid drømt om flad mave, slankere lår, lækre arme eller en mindre numse? Men bliver de ekstra kilo siddende - uanset hvor sundt du spiser, og hvor meget du træner? Så er denne bog til dig. I Tab dig hvor du vil får du fitnessekspert og bestsellerforfatter Anne Bechs kost- og træningsplaner, der er skræddersyet til at gøre noget ved netop dit ømme punkt - på bare 10 uger.
Anne Bech har i sine 20 år i fitnessbranchen trænet hundredevis af kvinder og ved, hvad der skal til, hvis du skal de stædige kilo til livs, uanset om de sidder på mave, numse, lår eller arme. I Tab dig hvor du vil får du et målrettet 10 ugers forløb, der fjerner kiloene - en gang for alle. Du får kost- og træningsprogrammer til netop din kropstype og alle de sunde opskrifter og effektive øvelser, du skal bruge for at få drømmekroppen på bare 10 uger. Anne Bech er personlig træner, fitness-ekspert og kendt fra tv og radio. Hun har været i fitnessbranchen i 20 år og er forfatter til bestsellerne Guide til gudindekrop, Bikini Bootcamp, Fit på 100 dage og Toptrimmet på 12 uger.)

opdateringer/kommentarer på Asta Olivia Nordenhofs og (forårsdebutant Ina Munch Christensens kone) Sara Sommerfugls Facebook-sider:

Sara (hos Sara):
Inas projektleder fra gyldendal har lige sendt hende en sms, hvor han konfronterer hende med, at hun disser en af forlagets bøger på instagram. ina kommenterer på billedet af bogen tab dig hvor du vil: "ud fra titlen synes jeg, det lyder som en rigtig lortebog." jeg dør, hahahah.

Olivia (hos Sara):
seriøst?

Sara (hos Sara):  
ja, nu har de slettet kommentaren.

Olivia (hos Sara):
det er jo super fucked

Sara (hos Sara):
ja, Olivia!


Mette Jensen Hayles (hos Sara):  
Mmmm ytringsfrihed smager godt ... sådan bittersødt!

Ina (hos Sara): 
(...) jeg skriver ikke kommentaren igen for jeg skrev selv at de kunne slette den hvis det var. Han skrev: på instagram disser du en af vores bøger. Hvorfor dog? Jeg svarede: jamen, det må I undskylde, men jeg finder slankekulturen virkelig skadelig og forsøger generelt at modarbejde den. Og så at de måtte slette den. Så gjorde de det. Det vel fair nok så. Men jeg synes stadig det noget lort med de slanketitler i bydeform over det hele.

Olivia (hos Olivia):
Fungerer det virkelig sådan at gyldendalforfattere ikke må udtrykke sig kritisk om andre gyldendaludgivelser?? ‪#‎bøgerneudafhændernepåkapitalisternejøsses 

Harald Voetmann (forfatter på Gyldendal) (hos Olivia):
Det har jeg aldrig hørt om. Jeg har også råbt op om bøger fra Gyldendal et par gange på fb eller blog, men måske er det gledet under deres radar. Det lyder tåbeligt.
Ina har ret. Det lyder som en hæslig bog, burde slankes ud af kataloget.

Olga Ravn (forfatter og redaktør på Gyldendal) (hos Olivia): 
altså, jeg har jo anmeldt bøger dårligt som kom fra gyldendal, mens jeg selv udkom på gyldendal, og det er der mange der har, det tror jeg sagtens er i orden. at forskellige forfatter ikke kan lide forskellige bøger fra samme forlag og siger det osv. forstår ikke det med ina og slankebogen, forstår heller ikke ordet projektleder ?

jeg tror, man skal forstå det som en sag mellem projektlederen og ina og ikke mellem gyldendal og en forfatter, just saying. synes i øvrigt også slankebøger er noget lort.


Olivia (hos Olivia):
men uanset er der i hvert fald en medarbejder som lader til opfatte det sådan at gyldendals instagram er en reklamesøje som andre gyldendaludgivne forfattere skylder ikke at forholde sig kritisk til, og det synes jeg da er et problem

Mette Holbæk (velsagtens ansat som et eller andet på Gyldendal) (hos Olivia): 
Kære Ina, Asta og jer andre i debatten, der er altid plads til saglig kritik af alle de bøger, Gyldendal udgiver - uanset genre (og dem har vi mange og mange forskellige af på Gyldendal). I dette tilfælde gik sagen udelukkende på den valgte sprogbrug. Den forbeholder vi os retten til at moderere på forlagets profiler på sociale medier - ikke for at udelukke eller lukke for debat, men for at holde et bestemt niveau i den måde vores forfattere og deres store indsats, uanset genre og budskab, bliver omtalt på dér.

Steffen Boesen (vistnok ham Gyldendal-projektlederen) (hos Sara):  
Kære Ina og jer andre i debatten, der er altid plads til saglig kritik af alle de bøger, vi udgiver - uanset genre (og dem har vi mange og mange forskellige af på Gyldendal). I dette tilfælde gik sagen udelukkende på den valgte sprogbrug. Den forbeholder vi os retten til at moderere på forlagets profiler på sociale medier - ikke for at udelukke eller lukke for debat, men for at holde et bestemt niveau i den måde vores forfattere og deres store indsats, uanset genre og budskab, bliver omtalt på dér.

Sara (hos Sara): 
hej steffen, det var godt at møde dig. jeg er bare stolt af ina for at udtrykke sig offentligt. det bryder hun sig ikke om, så jeg fandt det ret komisk, at når det endelig skete, foregik det så bramfrit.

Helene Schou Abildsgaard (hos Olivia):
 
Mette Holbäk, at kalde "Tab dig hvor du vil" en lortebog har flere interessante pointer. 1) a spränge den borgelig-elitäre sproghegemoni, hvor kun de veltalende (veluddannede, ikke-ordblinde osv.) må komme til orde. 2) at oplöse det alvorlige i budskabet om at tabe sig overalt. For latterligt er det jo. Hån og latterliggörelse er veletablerede og anerkendte aktivistiske strategier, tag fx satiretegninen. Efter den analytiske kritik, som findes til overflod ift. slankekultur, er der måske netop nu i HÖJ GRAD brug for at knytte näven, at vredes og at le af, at vi konstant opfordres til at indrette vores liv efter vores mindrevärdskomplekser, der til stadig fodres af reklamer.

Caspar Eric (forfatter hos Gyldendal) (hos Sara): 
Jeg fatter det ikke. (til Steffen). Altså "en rigtig lortebog" virker da ellers til at have et ret særligt niveau af sproglig præcision. jeg har selv ledt efter et mere rammende udtryk - men hver gang jeg tænker på noget, har det en eller anden konnotation som er total diskriminerende over for en eller anden gruppe i samfundet el. lignende. Men jeg synes da også at titlen giver anledning til at tro at den bog, og/eller dens krav om at have en bestemt krop, er helt fuckd

René Fredensborg (hos Olivia):
Hej Mette. Vil du udtale dig til Radio24syv - AK24syv i aften, om hvilket niveau, der er tåleligt og ikke-tåleligt, når Gyldendals forfattere udtaler sig om bøger? Altså, præcisere det BESTEMTE niveau?

Mette Holbæk (hos Olivia):
Kære René, tak, men nej tak. Det ville være at skævvride proportionerne i det her.

René Fredensborg (hos Olivia): 
Blev proportionerne ikke skævvredet, da Gyldendal valgte at slette en kritisk kommentar på Instagram?

(udsendelsen blev sendt i aftes uden kommentarer fra andre end Ina - til gengæld blev flere af ovenstående opdateringer/kommentarer læst op)


- klart nok er det censur og klart nok (modsat Olgas formodning), jf. de to nøjagtigt enslydende kommentarer fra Gyldendaltvillinger, er det Gyldendal, der censurerer og (hvilket nok er det værste: som Gyldendalforfatter bør du ikke skrive (så) grimt om en Gyldendalbog!) korrekser

3 kommentarer:

 1. hvor småt kan det blive

  SvarSlet
 2. At opgradere ganske almindelig (og legitim) redigering i en instagram-profil kan aldrig være censur. Helt ærligt, hvornår blev de sociale medier demokratiske på den måde? Aldrig. Til gengæld kan diverse forargede forfattere (som altså har fået deres ytringsfrihed indskrænket, må man forstå), skrive hvadever de vil på deres egne walls. Sådan som de allerede gør. Hvorherrebevars.

  SvarSlet
 3. Hvor usynlig kan en identitet være og stadigvæk kæfte op om andres smålighed?

  Som nævnt ovenfor er censuren én ting - der er helt reel, fordi den grove kommentar via titlen væmmes over TYPEN af bog: Imperativet om at blive mindre og strammere - noget andet og uhyggeligere er et forlags korreksen af en forfatter, der forholder sig illoyalt overfor en grim og grel del (SE den forside, LÆS den præsentation) af forlagets virksomhed. Dér troede jeg virkelig ikke, at corporate culture skulle vise sit grimme, totalitære fjæs. Desforuden er det jo bare fedt med folk og røvere og forfattere, der i den ene og den anden tråd formulerer sig skarpt og hårdt om dette skrækkelige slanke-regimente. Pænt stort og vigtigt altsammen!

  SvarSlet