søndag den 2. november 2014

Jeg glemte Svend Åge! Vær SÅ god!

Svend Åge Madsen fyldte 75 i går, en af mine absolutte, totalgennemlæste yndlingsforfattere og jeg kunne ikke holde op med at skrive om fucking Villy Breinholst. Må vi være fri! TILLYKKE SÅM INDERST I DIN CENTRALE RISSKOVIANSKE BLINDGYDE (AT BYGGE LABYRINTER MENS MAN FLYVER I LOOPS OVER DEM!). Her er et brev fra redaktør Madsen til og i tidsskriftet MAK, som han redigerede sammen med Claus Clausen, Per Højholt, Steffen Hejlskov Larsen, Hans-Jørgen Nielsen og Ebbe Reich (det blad Rifbjerg på en måde romanificerede i Marts 70), nr, 4, 1969:

Kære Mak

All ved vist bedre end jeg hvordan vi hæmmes og manipuleres med af stærkere magter, så jeg vil benytte lejligheden til at afsløre et usselt indgreb, der simplethen standsede min private revolution, og dette er så meget mere ærgerligt, fordi jeg havde fundet en ikke alene effektiv, men goså meget smukk metode til at vælte samfundet.
  Opmærksomme læsere vil uden tvivl have kastet sig over den annonce jeg havde indrykket i Mak 2, og er uundgåeligt blevet skuffede. Jeg vil referere min plan, i håb om at rette vedkommende vil betragte den som så latterlig, at den er ufarlig. Jeg ville starte en fredelig revolution indefra ved at få dine læsere til at opføre sig ordentligt en ganske kort tid af gangen, så kort tid at der virkelig var mulighed for at få dem til at nyde det, hvorfor jeg indsendte en annonce af følgende ordlyd )hvis den lyder fjollet, selvmodsigende, uforståelig eller banal skyldes det indgreb, ikke mig): Jeg anmoder enhver der læser dette om at være god førstkomne onsdag i tiden 12.15-12-30 respektive 2.000-2015 og derefter i samme tidsrum den første onsdag i hver måned. 
  Min hensigt var i den følgende tid at forstærke og udbrede virkning og omfang af denne første annonce gennem en stadig strøm af annoncer i dig. Disse måtte selvfølgelig udformes med stadig hensyntagen til den aktuelle godhedstrang hos befolkningen, men de kunne omtrent se sådan ud: Huskede De at være god i onsdags? Symnes De også det er sjovt at være god? I onsdags var jeg god i to timer - og jeg havde det dejligt. Bedre og bedre dag for dag. Det er ikke nok, at de selv er god, fortæl Deres venner hvor sjovt det er. Læs Svend Åge Madsen. Har De været god for nylig? Hvis nogen slår Dem på Deres venstre kind, så giv ham et nummer af Mak. De skulle prøve at være god om fredagen også. Det er moderne at være god.
  Det er jo almindelig erfaring at annoncer har en enorm manipulerende kraft, så min plan gik ud på at lade denne kampagne fortsætte indtil alle er gode altid - hvorefter revolutionen er unødvendig. Jeg havde naturligvis forudset at det onde på et eller andet tidspunkt ville gribe til modkampagne, med annoncer af formen: Spark Deres nabo i røven. Til den tid måtte jeg naturligvis intensivere min kampagne.
  Men hvad gør de i makeliten? Gennemskuer straks min strategi. Nægter at optage min annonce så jeg kunne begynde at lave blæst om sagen. Nej, man trykke min annonce, men slette tre ord i den "at være god", som unægtelig er ret væsentlige, og forklarer mig det er sket ved en fejltagelse. Yderligere hævder man i Danmarks Radio (de. 20.8.69) at den er indrykket af CIA. hermed er min plads en gang for alle spoleret. Fik jeg på en eller anden måde smuglet den oprindelige annonce uændret igennem, ville folk nu bare ryste på hovedet af den uden at bevæges af den.
  Til alt held har jeg fået en idé der uundgåeligt vil føre til den nødevndige ravolution, omend den unægtelig bliver noget voldsommere end den jeg først havde forestillet mig. jeg håber den får lov at slippe ubearbejdet ind i dig:
  De skaffer Dem straks de nødvendige reservedele og giver Dem til at lave nogle - det kan ganske vist godt være én, men langt bedre er det naturligvis om De afser tid og midler (De skal blive belønnet når det klasseløse samfund opstår) til at lave to eller endda tre, hele familien kan være med. Hvorefter De går ned på gaden med den (eller dem) - skjul den under et tæppe eller en opslået avis. De stiler mod det nærmeste - hvis de ligger midt imellem to eller er i tivivl, vælger De tilfældigt et af dem, for øvrigt kan De nok bare følge strømmen. De ser sikkert en meningsfælle der er ude i samme ærinde som De, genkendelig på tæppet eller den opslåede avis. de fjerner tæppet når De er nået frem, og når der har samlet sig en tilstrækkelig stor flok tilskuere (når en flok politibetjente møder op, viser De dem denne artikel, forklarer eventuelle fremmedord, indtil hele korpset forstår tankegangen (vær tålmodig). under dette har Dedesuden taget - De har naturligvis puttet den i forinden - op af lommen. Som løsen peger De med med venstre hånds pegefinger op mod solen - improvisér hvis der er solformørkelse. De kan vide at Deres mission er endt når alle Deres tilskuere begynder at smile, og hver af dem tager et stykke til sig, og fjerner sig, tavse men smilende. Herefter har De kun at sætte Dem ned, folde hænderne og vente. Kærlig hilsen

Svend Åge Madsen

2 kommentarer:

 1. DET VAR IKKE I FORGÅRS, MEN I GÅR, HVOR JEG BURDE HAVE SAGT DET VAR I DAG - SOM VAR I GÅR

  SvarSlet
 2. Asta Olivia Nordenhof
  21 hrs · Copenhagen ·

  forstår på det hele at svend åge madsen havde 75års fødselsdag igår, og ham har jeg noget at takke for, blandt andet en god uge i ottende klasse, da vi skulle i skolepraktik, og jeg, fordi jeg gerne ville være forfatter, fik lov at komme i praktik hos ham. så mødte jeg ude i hans skriveskur og han fortalte mig lidt om at være forfatter, at det mestendels bestod i at skrive, og svarede, da jeg spurgte ham om han mente at jeg kunne blive forfatter, at det mente han nok

  Asta Olivia Nordenhof
  jeg var der kun en dag resten af dagene skrev jeg hjemme på min mormors computer og så læste hun teksterne om aftenen. En rigtig god skolepraktik. Og jens jørgen: du har ret, det er bedre at kalde det et skrivetårn
  9 hrs ·

  Asta Olivia Nordenhof
  den anden uge var jeg i praktik på kalundborg folkeblad hvor jeg fik eget kontor og så sad jeg derinde og læste ttugt og utugt for at forberede mig til det store møde ugen efter. Haha, alt kørte for mig i ottende

  SvarSlet