tirsdag den 24. februar 2015

Taberforlaget imploderer som aldrig før

Lindhardt & Ringhof, som jeg engang, da de stoppede en digtbog, der var på vej til trykkeriet, kaldte for et taberforlag, og som hele tiden synes at relancere sig selv, senest med ansættelsen af den temmelig seje Gyldendalredaktør Lene Wissing, og hele tiden uden held, har atter undergået sig selv:

De udgiver i foråret 2015

1

ny, dansk skønlitterær bog, denne:

Lone Theils:
Pigerne fra englandsbåden

To danske piger forsvinder sporløst på englandsbåden i 1985. Årtier senere dukker et foto af dem op i en kuffert hos en antikvitetshandler i kystbyen Brine. Den danske journalist Nora Sand, som arbejder for bladet Globalt i London, rodes tilfældigt ind i en gammel sag med en engelsk massemorder, der afsoner livstid i det berygtede fængsel Wolf Hall. De bestialske mord viser sig at trække spor tilbage til Danmark, og snart frygter Nora for sit eget liv. Lone Theils er dansk korrespondent for bl.a. Politiken og bor i London. Pigerne fra englandsbåden er hendes debut.
Udkommer 20. marts 2015. 352 sider. 249,95 kr.

 

L & R holder af at kalde sig Danamrks næststørste forlag, men lige nu er de Danmarks mindste forlag for dansk skønlitteratur; både Antipyrine og Kroinstork har allerede udgivet flere bøger. Gyldendal udgiver i foråret 18 nye, danske skønlitterære titler.  

(og så kan man sgu godt forstå, at Johannes Riis bliver lidt knotten i en politken.dk-artikel i dag, hvor det problematiseres, at Gyldendals både sælger og udgiver flest bøger (og måske også får de bedste manuskripter først): »Vi har akkurat lige så mange debutanter og udgiver akkurat lige så mange digtsamlinger, som for 10-15 år siden – ikke mindre end 13 digtsamlinger sidste år. Der er ikke tale om, at vi har nedprioriteret den smalle litteratur. Jeg kan ikke med min bedste vilje forstå, at der skulle være noget skamfuldt i at udgive gode bøger, der sælger godt – slet ikke for et forlag som Gyldendal«)

Inde på hjemmesiden har L&R oplistet en uimponerende praleliste:

Leif Davidsen, Jens Christian Grøndahl, Anne Marie Løn, Benn Q. Holm, Jørn Riel, Knud Romer, Johannes Møllehave, Stig Dalager, Preben Mørkbak, Vagn Lundbye, Peter Poulsen, Michael Katz Krefeld, Gretelise Holm, Iselin C. Hermann, Kathrine Assels, Karl Ove Knausgård, Linda Boström Knausgård, Linn Ullmann, Herbjørg Wassmo, John Irving, Fay Weldon, Carlos Ruiz Zafon, Ernest Hemmingway, Mikael Niemi, Nick Hornby, S.J. Watson, Bernard Cornwell, John Grisham, Kate Atkinson, Margaret Atwood, Saint-Exupéry, Claus Meyer, Mette Blomsterberg, Adam og James Price, Miriam og Jan Glæsel, Louise Lorang, Jens Andersen, Ulrik Wilbek, Martin Lindstrom, Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Chad Robertson, Antony Beevor, Ian Kershaw, Bill Clinton, Barack Obama, Halfan Rasmussen, H.C. Andersen, Peter Madsen, Cecilie Eken, Mette Finderup, Anders Morgenthaler, Kim Fupz Aakeson, Dina Gellert, Katrine Hauch-Fausbøll, Hr. Skæg, Pixi, Rasmus Klump, Svend Nordqvist, Margaret & H.A. Rey, Tove Jansson, Stephenie Meyer, Christopher Paolini og Rick Riordan.

Katrine Guldager, der er gået til Politiken, har de fjernet (men måske er listen så gammel, at hun aldrig er blevet tilføjet: Hassan Preisler - L&R's eneste betydelige fund i 10 år - glimrer blændende ved sit fravær), men ikke Grøndahl, der er tilbage på Gyldendal, og Møllehave er da vist måske også (blevet) forduftet, og Jens Andersen var kun på dronningebesøg, og hvad med Merete Pryds Helle, er hun der stadigvæk, ved hun det selv? Så er der de døde, forkert stavede Hemingway og Saint-Exupéry, Halfdan (uden d) og HCA, og fiktionspersonen og serienavnet, Rasmus Klump og Pixi. 

(Du har med én hånd, den højre, tastet et forslag til en ny Pixibog, der måske kan få lov til at udkomme til efteråret; illustratorforslag: Hilma af Klint:

tysser på ormene der ormer sig alt for højlydt I DINE INDRE ORGANER væm dig i det skær af hyperborn babygirl for evigt indtaget i det der dæmrer for en orm og om jeg selv skal sige det - jeg hvisker det i den sovendes øre: at sol ikke står op uden at jeg har påbudt den det morgenbebuderhverv klart nok og i sigte ikke engang en sjælden tøjte på udkig efter stråler at bade sit kridhvide legeme i, læberne der hænger på grene og som er aflagte kys, kan jeg lige klare at samle dem i min kurv, jeg vandrer bort og går med tøjten ind i lyshavet, anemonehavet, her hører vi til, her samler vi os, og i varmen fra de døde kys - vi slider os trætte med leg med bryster

)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar