torsdag den 27. juni 2013

Hans Otto SPARTAKUS Jørgensen

Noget af en SENSATION så sandelig i litteraturens lille verden - eller måske kun i litteraturens lilleverden, men den verden er min (OG DIN!):

Hans Otto Jørgensen vil for fremtiden udgive sine bøger på sit og Jakob Sandvads nyoprettede forlag Gladiator -

her uddrag fra the breaking news i Information:

De to første titler på det nye forlag Gladiator er klassikere. Det drejer sig om genudgivelsen af Henrik Bjelkes spektakulære roman Hundrede postkort fra Helvede fra 1980 og Helga Johansens psykologiske roman Hinsides fra 1900.
Men ellers vil det nye forlag være et forlag for ny dansk litteratur, der kommer til at »være konkurrenter og supplement« til de andre forlag. Det siger den ene af bagmændene bag det nye forlag, forfatter og tidligere rektor for Forfatterskolen Hans Otto Jørgensen.
Han har stillet sig selv i spidsen for den udvikling ved efter 17 bøger på samme forlag at have afviklet sin tilknytning til Gyldendal. Det hænger for ham ikke længere sammen at udgive sine bøger der.
– Så du vil fremover udgive bøger på Gladiator?
»Ja, det tror jeg. Det kan ikke blive andet, så må jeg se hvordan. Det er en mærkelig situation at udkomme på sit eget forlag, men både Peter Seeberg og Poul Vad gjorde det jo også på Arena-forlaget i sin tid. Men jeg er ked af det, for Simon Pasternak (Hans Otto Jørgensens redaktør på Gyldendal, red.) har gennem årene lavet et fantastisk arbejde med mine bøger.«
– Kan du komme med nogle navne på kommende danske forfattere, du trækker med over til dit nye forlag?
»Ikke nu. Jeg kan kun sige, at der vil udkomme nogle danske forfattere allerede til efteråret.«
– Forfattere, der kommer fra Gyldendal?
»Der udkommer ikke andre fra Gyldendal til efteråret.«
– Men senere så?
»Det kan man ikke vide. Det kommer jo an på, om det er attraktivt at udkomme hos os. Jeg ved ikke, hvad der kommer til at ske. Men jeg er en talentspejder. Ligesom John Steen Olsen har været talentspejder for Ajax, har jeg været det for Gyldendal. Og nu er jeg ikke talentspejder for Gyldendal mere.«

Det er første gang i nyere tid en respekteret og etableret (kedelige ord), finlitterært betydelig forfatter flytter hele sit forfatterskab (og ikke kun mere eller mindre smalle/eksperimenterende sideprojekter) over på et lille forlag - bortset fra dengang Preben Major Sørensen flyttede til nu lukkede Anblik (og hvor er Majoren nu? det er faren ved at flytte i lysthus!), men ham vidste Gyldendal vel knap nok, at de udgav - når HOJ  (med sin første erindringsroman-trilogi) har solgt flest bøger, solgte han ikke synderligt mange bøger, så Gyldendal oplever ikke noget økonomisk tab ved hans farvel, men klart nok et prestigetab - hvortil kommer det personlige drama, det lykkelige forfatter-redaktør-par Pasternak og Jørgensens traumatiske skilsmisse: Pasternak formulerer sin klump i halsen sådan her på Facebook, apropos rørende:

Go vind, drenge!
Selvom det gør ondt, at vi skal gå vores vej - så er det jo kun godt, hvis der kommer mere god litteratur i verden.
Og hvis I engang kommer forbi Gyld så giver jeg en Cola og en smøg.
Kh S

1 kommentar:

  1. Det stora: DIN
    och det lilla: min
    http://www.youtube.com/watch?v=q-VqYUiuZSA

    SvarSlet